Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Maten. Recept från Torsdagsskäret 20 mars. 2008.

Publicerat torsdag 20 mars 2008 kl 12.51

En makalös meny till Påsk eller i andra sammanhang.

Radio recepten är gjorda av kocken Bengt Karlsson Överkalix.

Sweet-lime lax. Ört kyckling. Lingonmarinerad ren. Lingondressing. Kräftfyllda ägg. Vegetarisk paj. Couscous sallad. Citrussallad. Parmaskinka med getost. Koriander sill. Parmesan sill. Gin och blåbärslax. Lax bollar  och Pepparrotskräm.

Kolla recepten nedan.

Sweet-lime lax

Blanda ihop sweetchili och limesaft samt salt och peppar. Marinera laxen ett dygn. Torka av innan du steker laxen i ugnen 175 grader ca 20 min.

Ört kyckling

Koka eller stek kycklingfileen först bara med salt och peppar. Blanda ihop de örterna du tycker om, kanske timjan, rosmarin, persilja tillsätt paprika vitlök, citron, dijonsenap, olja, salt, peppar, honung och parmesanost. Gratinera kycklingfileerna med örtblandningen 175 grader.

Lingonmarinerad ren

1 dl rödvin

1 msk rödvinsvinäger

2 msk chilisås

3 dl lingon

1 dl olja

Salt, peppar

3 st lagerblad

1 st lök

1 st stjärnanis

Blanda ihop marinaden lägg ner renköttet låt ligga i ett dygn. Stek köttet i ugnen 150 grader tills köttet är 56 grader, eller stek i stekpannan.

Lingondressing

2 dl lingon

2 dl vinägrett

Kräftfyllda ägg

Grovhackade kräftor

Grovhackade ägg

Lika delar majonäs och creme fraiche

Citronsaft

Dill rödlök Cayennepeppar

Salt, peppar, socker

Tu ur det kokta ägget utan att krossa skalet. Blanda allt och sätt tillbaka i skalet.

Vegetarisk paj

Pajskal

Spenat

Soltorkade tomater

Feta ost

Kantareller

Paprika

Sparris

Scharlottenlök

Rostade pinjenötter

3 ägg

3 dl grädde

1 pkt saffran

Salt, peppar

Västerbotten ost

Couscous sallad

Fullkorns couscous

Kidney bönor

Rödlök

Sparris

Sockerärter

Cocktailtomater

Ruccola

Paprika

Chilipeppar

Olivolja

Oreganovinäger

Oregano

Salt, peppar, socker

Koka upp couscous, blanda ihop ingredienserna utom ruccola i förväg. Tollsätt ruccolan just före servering.

Citrussallad

1 st blodgrape

1 st blodapelsin

1 st blond apelsin

1 st limeskal + saft

1 st granatäppelkärnor

Citronmeliss

Contreau

Socker

Parmaskinka med getost

Lägg ut parmaskinkskivor ta av dem på hälften, vrid lite svartpeppar. Tillsätt färsk timjanblad samt lagom stor bit getost. Rulla ihop.

Koriander sill

5 sillfileer (finns färdiga i affären)

1 st vitlöksklyfta (riven)

1 bit ingefära (riven)

1 färsk röd chili (hackad)

1 stor knippa koriander

Koka ihop 3 dl vatten, 10 msk ättika och 10 msk socker och låt svalna.

Parmesan sill

5 sillfileer

1 st vitlöksklyfta

3 dl cremefraiche

1 dl parmesanost

1-2 msk dijonsenap

2 stänk Tabasco

2 stänk Worchester shiresås

Salt, pepper, socker

Gin och blåbärslax

2/3 salt

1/3 socker

1 dl gin

2 dl blåbär

Vitpeppar

Blanda allt och häll det över laxen. Vänd laxen efter ett dygn. Efter tre dagar är det klart.

Lax bollar

Blanda varmrökt lax, mascarpone, äggula, riven västerbottenost, salt och peppar.

Rulla till bollar.

Doppa bollarna i uppvispat ägg.

Finhacka riven västerbottenost, blanda med ströbröd och parmesan.

Rulla bollarna i detta och låt vara i ugnen 175 grader tills de fått gyllenbrun färg.

Pepparrotskräm

Majonäs, citronsaft, pepparrot, creme fraiche, salt socker och peppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".