Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Maten fre 12 december 2008

Publicerat fredag 12 december 2008 kl 10.23

Vi bjuder på Lussestänger och Rödkålschutney.

 Lussestänger

Sockerlag

0,5 dl vatten

1 påse saffran, 0.5 g
0,5 dl strösocker

1 dl vit baksirap

0,5 dl honung

50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
250 g matlagning yoghurt
1/2 tsk salt
ca 17 dl kärnvetemjöl med fullkorn 
100 g smör

2 ägg

Fyllning

ca 100 g smör

ca 1 dl strösocker

ca 100 g hassel nötter

ca 0,5 påse coccos

Mixa smör, coccos, hasselnötter och strösocker till en smet

 Gör så här:
Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade
Koka upp sockerlagen och låt koka någon minut, låt svalna.

Smula jästen i en köksmaskin eller degbunke.

Värm mjölk och yoghurt till fingervärme 37 grader och häll över jästen och rör om så att jästen löser sig
Tillsätt, sirap, honung, salt, socekrlagen och mjölet
Klicka ner smöret i omgångar.

Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter.
Låt jäsa övertäckt i ca 30-40 minuter eller till dubbelstorlek.
Arbeta snabbt ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den.

Kavla ut och bred ut fyllningen och vik degen dubbel på mitten.

Skär degen i sneda remsor.

Vrid dem några varv och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.

Låt jäsa övertäckta i ca 30 min
Pensla med uppvispat ägg.

Grädda i 250 grader ca 5-8 minuter.

Rödkålschutney

ca 2 msk rapsolja

¼ rödkåls huvud

1 rödlök

1 apelsin

4 msk honung

2 msk ingefära färsk

2 vitlöks klyfter

ca 1 dl vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger och ev. lite vatten

ca 0,5 tsk sambal olek eller spank peppar

salt

Gör så här;

Skölj och skär rödkålen i tunna strimlor.

Skala och hacka löken och apelsinen.

Skala och riv ingefäran.

Pressa vitlöken.

Häll rapsoljan i en panna och tillsätt rödkålen, löken samt vitlöken och fräs allt.

Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka ca 5- 10 minuter.

Smaka av.

Servera gärna till rostade grönsaker och ex. grillade revebespjäll eller ett grovt bröd med lite västerbottens ost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".