Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Årets julmust testades i P4 och Maten fre 19 dec 2008.

Publicerat fredag 19 december 2008 kl 17.02
1 av 4
Lotta Sundling, Niklas Jälén, Carina Pettersson, Erik Hornmalm & Görel Särs. Foto: Henrik Lindvall, SR Norrbotten.
2 av 4
Direktsänt julmusttest med god julstämning i Radio Norrbotten P4. Foto: Henrik Lindvall, SR Norrbotten.
3 av 4
Dolda julmustflaskor för juryn
4 av 4
Kristina Wikströms julgodis

Lotta Sundling driver Jopiksgården ute på Hindersön i Luleå skärgård. Niklas Jälén är en välkänd radioröst för P4 lyssnare, han är numer pensionär men dyker då och då upp i radion. Carina Pettersson är diversearbetaren som bland annat haft en av luleås sista skivbutiker. Erik Hornmalm är bokförläggare från Haparanda som är aktuell med ny bokutgivning.  Alla testade de julmust. Görel Särs förgyllde förmiddagen med julmusik på sitt dragspel.

Testet innehöll nio olika märken av julmust som vi köpt in på olika ställen runt om i Luleå.

På första plats med 29 poäng: VASA

På andra plats med 24 poäng: Kopparbergs

På tredje plats med 21 poäng: Julmust från Hellefors

På delad fjärde plats med 20 poäng: Eldorado & Nyckelbryggeriet

På femte plats med 19 poäng: Apotekarnes

På sjätte plats med 18 poäng: Nygårda

På sista plats med 17 poäng: Läckö

 

 

Maten fre 19 dec. 2008.

 

Ugnskokad risgrynsgröt

2,5 dl grötris

5 dl vatten

ca 8 dl standardmjölk

ev. lite salt

Gör så här;

Sätt på ugnen 100 grader blir bra.

Sätt gallret på nedersta falsen så att kastrullen ryms.

Koka risgrynen i vatten på svag värme under lock,  ca 10 minuter.

Slå i mjölk och koka upp, rör om

Sätt på locket och ställ in hela kastrullen i ugnen i 100 grader  ca 60 minuter.

Du behöver inte röra om i kastrullen under tiden, den sköter sig själv.
Ta ut kastrullen ur ugnen och rör om och ser om den är klar.

Tomte brylé med hjortron

4 dl kokt risgrynsgröt

3 dl vispgrädde

2 msk strösocker

4 äggulor

ca 1 dl hjortronsylt

råsocker

Gör så här;

Blanda i hjortronsylten och kanelen.

Vispa grädden.

Tillsätt socker, äggulorna och vänd ner grötblandningen.

Fördela i portionsformar.

Strö över råsocker.

Grädda i 150 grader ca 20 minuter.

Dajm med sesamfrön

4 msk sirap

4 msk smör

4 msk vetemjöl

3 dl socker

4 tsk kakao

ca 1 dl sesamfrön

Gör så här;

Häll i alla ingredienserna i en kastrull och koka upp.

Smörj en form och häll i kolan och låt stelna i kylen.

Skär i bitar och rulla till kulor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".