Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Sametinget måste bli mer jämställt

Publicerat torsdag 12 mars 2009 kl 11.07
1 av 3
Sametingets ordf Sylvia Simma, Samelandspartiet.
2 av 3
Sara Larsson, ordf Min Geaidnu.
3 av 3
Helena Morén, Skogssamerna.

Den 17 maj är det val till Sametinget för femte gången. Sametinget är ett folkvalt organ, som under den senaste mandatperioden har bestått av sex samepolitiska partier, utan motsvarighet i den svenska riksdagen. Två av de frågor man brottats med är dels att det inte varit speciellt jämställt, då endast 11 av 31 ledamöter varit kvinnor, och dessutom har medelåldern varit relativt hög. Vi försökte ta en titt på hur det har sett ut och framför allt vad som gjorts för att man ska få fler yngre personer och framför allt yngre kvinnor engagerade.

Under den senaste mandatperioden har 31 folkvalda ledamöter representerat sex samepolitiska partier, utan motsvarighet i den svenska riksdagen.

Sett till könsfördelningen har uppdelningen varit elva kvinnor och 20 män, vilket gör att kvinnorna utgör 35 procent av de valda ledamöterna. Medelåldern bland ledamöterna har dessutom varit relativt hög.

För att försöka rekrytera och engagera fler yngre väljare och ledamöter har Sametinget inrättat ett ungdomsråd. Enligt Sametingets ordförande Sylvia Simma, Samelandspartiet, har arbetet också gett resultat. Något som också bekräftas av Min Geaidnus partiledare Sara Larsson. Båda två tror sig också ha varit föredömen och inspirationskällor för andra unga kvinnor.

En av de unga kvinnor som nu tagit steget och valt att engagera sig i den samiska politiken är Helena Morén, som idag studerar statsvetenskap vid Umeå universitet. Med rötterna i Malmberget och Gällivare skogssameby kandiderar hon i år för första gången till Sametinget för partiet Skogssamerna.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se

Fördelningen mellan de olika partierna 2005-2009:

  • Gouvssonásti = tre ledamöter (en kvinna + två män)
  • Jakt- och fiskesamerna = nio ledamöter (fyra kvinnor + fem män, varav 1 vilde)
  • Min Geaidnu = tre ledamöter (en kvinna + två män)
  • Samelandspartiet = åtta ledamöter (fyra kvinnor + fyra män)
  • Samerna = fyra ledamöter (en kvinna + tre män)
  • Skogssamerna = fyra ledamöter (fyra män)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".