Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Chokladtårta med bärmarmelad

Publicerat fredag 29 maj 2009 kl 09.31
1 av 4
Smarrig chokladtårta.
2 av 4
Kristina Wikström fixar med tårtan.
3 av 4
Maten sändes från Järnvägsparken i Luleå fre 29 maj. 2009.
4 av 4
Inför bilentusiasternas utställning på lördag på Storheden fick vi besök av en Ford Mercury årsmodell 1956

Maten fre 29 maj. 2009. Sändes från Järnvägsparken i Luleå.

Chokladtårta med bärmarmelad

3 äggvitor

1,5 dl strösocker

100 g solrosfrön malda

1 dl rågflingor eller havregryn

Chokladkräm

150 smör, rumsvarmt

2 dl florsocker

2 msk kakao

ca 1 dl bärmarmelad

Glasyr

Ca 200 g mörk choklad eller blandat med ljus

Gör så här;

Vispa äggvitorna och sockret till ett hårt skum.

Blanda i solrosfrön och rågflingorna.

Rita en cirkel på bakplåtspapper ca 25 cm i diametern.

Bred ut smeten.

Grädda i 200 grader ca 15-20 minuter.

Lossa bottnen från pappret snabbt.

Rör ihop smör, florsocker och kakao.

Tillsätt äggulorna och rör om.

Bred ett tunt lager på den kalla botten med marmeladen.

Bred sedan över choklad krämen.

Ställ gärna kakan i frysen ett tag.

Smält chokladen i vatten bad eller i mikron.

Bred chokladen över kakan.

Server ev. med bär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".