Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Vintern slut för den ryska rocken

Publicerat tisdag 9 juni 2009 kl 13.15
1 av 6
Anton Shamshin i bandet Texas
2 av 6
Musiker på stan
3 av 6
Ann Miropolskaya
4 av 6
Indie Pub Murmansk
5 av 6
Murmansk höljt i dimma
6 av 6
Aleksej Rashkod med flickvännen

Längst upp i nordvästra Ryssland, elva timmars bilväg – om väglaget och ryska tullen är på gott humör - från svenska gränsen, ligger hamnstaden Murmansk. En, med ryska mått mätt ganska liten stad med omkring 300 000 invånare, där dom stora sysselsättningarna är fiskeindustrin och den ryska flottan. Rockmusik och ungdomskultur är kanske inte vad man först och främst förknippar staden med, men här har intresset för att spela i band nästan exploderat de senaste tre åren.

Den gamla ryska rock- och popmusiken hade sin tyngdpunkt på texterna, den musiken har många i dagens unga generation helt förkastat. Nu är det mer aggressiva stilar, där framförandet och imagen är viktigare, som gäller. Den största genren bland unga i Murmansk idag är metal, följt av ska/reggea och dansmusik.

- Det finns omkring ett fyrtiotal band i stan, säger punkaren Aleksey Rashkod, som själv spelar i band och känner många andra som spelar.

Men meningarna går dock isär kring hur många aktiva rock- och popband det finns i Murmansk. Beroende på vem man frågar får man svar allt mellan 30 och 300. Sanningen finns någonstans där emellan. Det är inte lätt att räkna hur många aktiva band det finns i en stad. Precis som i Sverige så byter grupper i Murmansk namn, medlemmar, bostadsort osv. Band kommer och går, helt enkelt. Men det är tydligt att det skett en stor ökning de senaste tre åren.

- När jag var yngre var det ingenting här, säger Aleksey Rashkod.

Bland popmusikintresserade i Murmansk är det många som nämner den ryska musiktevekanalen A1 (Alternative 1), som en inspirationskälla och orsak till varför så många börjat spela i band.

- Vi tar efter det vi ser på tv, många tänker att de också kan bli berömda, liksom sina idoler på A1, säger Ann Miropolskaya, som är kreativ chef på Murmansk första rockklubb, Indie Pub.

Ann Miropolskaya är bara 21 år men har redan hunnit med mycket. Hon har jobbat på en kommersiell radiostation i staden, hon skriver låtar och sjunger i ett av Murmansk populäraste rockband, Tanktora, och under hösten 2008 startade hon Indie Pub för att hon tyckte att det saknades ett ordentligt ställe för band att spela på.

Av samma orsak som Ann Miropolskaya, startade Anton Shamshin

Ivan Suchanov - också dom i 20-årsåldern - företaget 7 Hippos To Help. Dom arrangerar konserter i regionen och på två år har dom blivit Murmansk största pop- och rockkonsertarrangör, med omkring 40 arrangemnag per år.

Ivan Suchanov säger att den ryska pop- och rockscenen är långt efter den europeiska, att det är få band från Murmanskregionen som håller hög kvalitet. Man har ingen lång tradition av popmusik här, menar han. Under Sovjettiden var det nästan förbjudet, men nu har det förändrats. Om kanske tio år har Murmansk kommit ikapp väst, och fått en bra popscen.

- Det har varit vinter i musiklivet här, men nu kommer våren, säger Ivan Suchanov.

Torsten Gabrielsson
torsten.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".