Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Maten: Inkokt lax

Publicerat fredag 26 mars 2010 kl 10.17
1 av 2
Inkokt lax gott och fint med skarpsås.
2 av 2
Inkokt lax i närbild med gurkagarnering.

Recept från Maten i P4 Norrbotten den 26 mars 2010.

 

Inkokt lax

0,5 filé lax
1 morot
1,5 l vatten
ca 1 dl ättiksprit (12%)
5-10 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
3 lagerblad
ca 1 msk salt

 

Gör så här
Skala och skär morotn i slantar.
Koka vatten, ättika, kryddor och morot.

Koka i ca 10 minuter.

Sätt ner laxen i kastrullen eller koka i ugnen
Sätt ugnen på 125 grader.
Lägg laxen i en ugnsäkerform.

Häll över lagen så att den täcker laxen

Lyft på laxen lite så att det kommer vätska under och ställ in i ugnen

Låt laxen svalna i spadet.

Kan förvaras i lagen upp till två dagar

Kan ätas varm eller kall.

 

Skarpsås

1 äggula
ca 1,5 msk senap
1 msk vinäger

ca 0,5 dl rapsolja

ca 1-2 dl visp grädde

ca 0,5-1 tsk ättika
ca 1 tsk socker
salt, vitpeppar

Gör så här;
Blanda råa äggulan, senap, vinäger och rapsolja.

Vispa grädden och vänd ner i blandningen.

Tillsätt salt, peppar ev. ättika, rör om.

Smaka av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".