Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Maten fre 4 juni. Smörstekt röding och puylinser med bacon, till detta några primörer, såsen är en riesling beurreblanc.

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 10.25
1 av 6
Inbjudande eller hur?
2 av 6
Kocken Richard Järlstig rör om i grytorna.. potatismos med jordärtskockpure på gång.
3 av 6
Richard Järlstig dagens kock.
4 av 6
Richard Järlstig som lagat dagens mat serverar själv.
5 av 6
Snyggt dukat är det som gäller.
6 av 6
Kocken Richard Järlestig håller på att fixa till: Smörstekt röding/puylinser med bacon/riesling beurreblanc och primörer.

Maten fre 4 juni 2010.
Smörstekt röding och puylinser med bacon, till detta några primörer, såsen är en  riesling beurreblanc. Du har receptet här nedanför.

Smörstekt röding och puylinser med bacon, till detta några primörer, såsen är en  riesling beurreblanc.

Recept för 4

2st rödingar som fileas

Smör till stekning

Fling Salt och peppar från kvarn

Stek rödingen i smör med köttsidorna neråt i en het panna,rikligt med saltoch några varv på pepparkvarn. Stek ca 1-1.5min på varje sida.

Klipp gärna lite dill över. Låt vila någon minut innan servering.

Potatis och Jordärtkockspurè

600g skalad potatis

200g skalade jordärtskockor

50g smör

3dl grädde

3dl mjölk

Salt och peppar från kvarn

1/2 pressad citron

Koka potatis och jordärtskockor mjuka i vatten med lite citron, citronengör så att inte jordärtskockorna blir missfärgade, ha gärna litecitron i vattnent när du skalar dom.Kör potatisen och jordärtskockorna i mixer och tillsätt mjölk och grädde lite i taget. Tillsätt smör, salt och peppar från kvarn.

Puylinser (gröna små linser) med bacon

50g sköljda puylinser

1st shallotenlök

50g bacon

20ml sherryvinäger

0.5dl kalvbuljong

2dl vatten

Olivolja

Svetta av linserna, bacon och löken i en skvätt olivolja, tillsätt vinägern. Låt puttra en liten stund. Tillsätt buljongen och vattnet. Koka försiktigt ca 10 min, dra av från värmen och låt dra. Linserna skall vara lite aldente.

Riesling beurre blanc

1dl riesling vin

0.5dl fiskbuljong

2dl grädde

1st citrongräs

2dl vatten

2msk vitvinsvinäger

100g smör

1st shallottenlök

Salt och peppar från kvarn

Fräs den hackade löken och skurna citrongräset i en liten del av smöret.Tillsätt vinet, vinäger, vatten och buljongen.Reducera 1/3.Tillsätt grädden och koka upp.Sila av såsen till ny kastrull.

Tillsätt smöret och vispa kraftigt eller kör med stavmixer om du har en sådan.Smaka av med salt och peppar.

Smaklig måltid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".