Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Maten idag, Laxtournedeau

Publicerat söndag 13 juni 2010 kl 16.17
1 av 12
Klart att äta.
2 av 12
residenset Luleå, där vi lagar mat idag.JPG
3 av 12
Dagens kock. Reneé Nilsson.
4 av 12
En början till en god sås.
5 av 12
Apelsinjuicen klar.
6 av 12
Roger Kvarnström övervakar och smakar av.
7 av 12
Apelsin å paprikasås.
8 av 12
Madelpotatismos på gång.
9 av 12
Silikon form med lax i.JPG
10 av 12
Laxtournedeaun klar i ugnen.
11 av 12
Snart klart att smaka
12 av 12
Uppläggningen på tallriken är viktig.

Maten fre 11 juni 2010.

Laxtournedeau västerbottensostsmör med apelsin och paprikasås, Mandelpotatispuré smaksatt med dill.

Roger Kvarnström gästade Residenset i Luleå där husfrun Reneé Nilsson lagade denna goda fiskrätt. Receptet kan du se här nedanför.

Laxtournedeau västerbottenssotsmör med apelsin och paprikasås

Mandelpotatispuré smaksatt med dill

Ingredienser. 4 port

Ca 100-125 gr/port

400-500gr Färsk lax

150 grader ca 10-min

Putsa och bena ur laxen skär till portionsbitar salta bitarna lite lätt, rulla ihop dem till en tournedeau och lägg i siliconformar eller fäst ihop med en tandpetare. Baka av i ugn, spruta i västerbottensostsmöret i mitten på fisken.

Sås

1 Större scharlotttenlök

2 st paprikor. vilken färg det väljer du själv. Röd, gul eller orange

2 msk smör

1 vegetarisk buljongtärning 2 dl vatten eller fiskfond

2 Apelsiner blonda pressad

1 dl cremé fraich

1 dl grädde

1-2 msk maizenamjöl

Salt

Peppar

Ansa lök, paprika och hacka ner detta i mindre bitar fräs ihop det i en panna det ska inte få färg utan mer smälta ihop, tillsätt sedan den fond du väljer tillsätt vattnet låt det sedan koka ihop ordentligt. Tillsätt de pressade apelsinerna och låt sjuda en stund.

Mixa nu ihop det och passera genom en fin sil.

Häll tillbaka i pannan och tillsätt nu grädden och cremé fraichen salta och peppra Smaka av och tillsätt ev mer pressad apelsin

Om du vill ha en tjockare sås reder du av den med maizena utblandat med lite vatten

Västerbottensostsmör

50 gr smör

¼ dl olja

Ca 1 dl västerbottensost fint riven

Rör smör och olja vitt och pösigt tillsätt osten smaka av

Potatispuré

10 medelstora mandelpotatisar

50 gr Smör

1 dl Grädde

Salt

Peppar

Färsk dill hackad

Skala och koka potatisen riktigt mjuk

Slå av vattnet, tillsätt smör och grädde, var lite försiktig med vätskan så att det inte blir för löst. Det kan vara lite olika på potatisen hur mycket stärkelse som finns i potatisen. Vispa ihop. Smaka av med salt och peppar och en gnutta socker tillsätt den hackade dillen. Dillsmaken träder fram efter en stund

Man kan även smaksätta med t.ex. kräftstjärtar, räkor, smakrik ost och andra örter, eller stekt avrunnen bacon, och persilja

Lägg upp på tallrikar och garnera med t.ex. citron, färska räkor eller smörfräst spenat eller en paté smöfrästa morötter  m.m. Det är bara fantasin som sätter stopp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".