Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Lyxig äppelkaka Snabb äppelpaj Vaniljkräm

Publicerat fredag 22 oktober 2010 kl 15.27
1 av 4
Ett välskuret äpple.
Idag får du två goda recept plus en välsmakande vaniljsås.
2 av 4
Idag får du två goda recept plus en välsmakande vaniljsås.
Hans-Erik Karlsson som är dagens kock och gör godsaker med äpplen.
3 av 4
Hans-Erik Karlsson som är dagens kock och gör godsaker med äpplen.
Resterna av ett gott äpple.
4 av 4
Resterna av ett gott äpple.

Här får du goda recept på vad du kan göra med äpplen. Maten var och besökte Hans-Erik Karlsson som jobbar på Restaurang Luleå. Där fixade Hans-Erik ihop två äppelrätter och en god hemmagjord vaniljkräm. Här får du något gott att bjuda dej själv och dina nära och kära på. Lycka till.

Lyx äpplekaka

ca 6 port

Ingredienser

150 g smör eller margarin

1 1/2 dl Ekologiskt Rörsocker

2 msk Vaniljsocker

3 äggulor

2 1/2 dl vetemjöl

3 äggvitor

3 äpplen

100 g skalad mandel

Vispa matfett, rörsocker och vaniljsocker pösigt. Rör ner äggulorna, en itaget och därefter mjölet. Vispa vitorna till fast skum och vänd ner i smeten. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i bitar cirka 2 cm stora. Blanda äpplebitar och mandel i smeten. Häll upp smeten i en smord form, cirka 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° i cirka 45 minuter.

Snabb äppelpaj

Pajdeg:

2.5 2.5 dl vetemjöl

0.25 0.25 dl socker

100 100 g smör eller margarin

Fyllning:

5 5 st fasta syrliga äpplen

1 1 dl socker

1 1 msk kanel

1 Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna till pajdegen.

Arbeta sen in matfettet i mjölet och nyp ihop till en deg.

Skölj, skala och kärna ur äpplena. Dela dem i bitar. Fräs äpplena i smör,

socker och kanel i en stekpanna, strö på smul degen

Grädda i ung i 10 min eller tills ytan är gyllen brun.

Vaniljkräm

Ingredienser

5 5 dl mjölk, 3%

1 1 st vaniljstång

1.5 1.5 dl strösocker

7 7 st ekologiska äggulor

1.5 1.5 dl maizena

50 50 g mjukt smör

Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn. Bland med mera mjölk till en lagom konsistens efter ned kylning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".