Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Tina, Agneta och riskhelgerna...

Publicerat lördag 16 april 2011 kl 13.48
Tina Dunder och Agneta Ersson. Foto Stig-Arne Nordström, Sveriges Radio
P4 Norrbottens lyssnare chattade med Tina Dunder och Agneta Ersson om unga och droger inför riskhelgerna kring påsklovet och Valborgsmäss.
Kurre:Hur ska jag få min dotter att inte skämmas för mig, för att jag tar upp snacket om sprit och hembränt när hennes kompisar hälsar på?
Agneta Ersson:Hej Kurre, om jag fattar det rätt så tar du upp diskussionen med din dotter när hennes vänner är med. Jag tycker att du ska ha dialogen med henne när ni är ensamma. Prata och gör upp med henne om hur vad som gäller. viktigt för att skapa trygghet för er båda
Ann-Marie:Ska jag eller ska jag inte bjuda min 15-åring p åalkohol hemma. Det är en kille.
Agneta Ersson:Jag kan bara säga vad jag gör, jag har två tonåringar en på 15 och en på 17år. Jag har inte bjdit dem på alkohol och kommer inte att gör det förrän de är 18 år. Det vet de om och bråkar aldrig om det. Jag var tydlig och konsekvent.
Tornedalsmamma:Med vilket ansvar skickar föräldrar i väg sina barn,oftast tonåringar till byarna med värstingskotrar.Dessa tonåringar far ut till stugor dricker alkohol och kör skoter.Men var finns föräldrarna?Kanske föräldrarna också är på fest och dricker alkohol någonstans medans barnen roar sig på annat håll.Men min fråga är om dessa ungdomar sedan är med i en olycka med tragiska följder,vad har föräldrarna för ansvar som först står för fina skotrar till barnen sedan släpper iväg omyndiga barn med dessa värstingmaskiner och sedan inte bryr sig om barnen eller vad dom gör.All för många olyckor hade kunnat undvikas om föräldrarna varit närvarande iställert för att låta barnen fira påsk själva i nån skogsstuga med alkohol.Och vilket ansvar har dom som köper ut till ungdomarna om det händer en olycka när dom åker omkring med sina värstingskotrar efter ex allmäna vägar?Nej föräldrar ta ert ansvar och blunda inte och dra ner rullgardinen och låtsas som om det inte existerar.Gör något tillsammans med era barn istället för att fira påsk på varsitt håll med risk för att tragiska olyckor händer med dessa ungdomar inblandade.
Agneta Ersson:Håller med dig. Jag tror att många föräldrar blundar för verkligheten. Vi har ett ansvar för våra barn och vi ska ha koll på vad dom gör. Det borde vara mer naturligt att familjerna kan umgås tillsammans. Om barnen inte ska fira stora högtider med familjen bör man ha gjort upp i förväg om vad som gäller. Om den unga faller igenom och går emot det man kommit överrens om bör man ha bestämt vad konsekvensen blir.
Lycklig mamma:Har ingen fråga vill bara dela med mig av mina erfarenheter. Precis som ni säger Skjutsa till o från fester, ställ upp på deras fritidsaktiviteter, ofta förlängs då debuten och därmed är de äldre och klokare. Jag har även ställt upp på deras kompisar som ofta kommit till mig och tackat mig för att jag funnits där, då de alltid vågat ringa till oss för att få hjälp. Det är kul när man får tacksamhet tillbaka nu när de är vuxna. Jag har aldrig skällt på barnen utan diskuterat vad som kan hända osv, och de vet ofta vad som är rätt och fel, de vill veta vad som är tillåtet och det är det vi som föräldrar ska bidra med. Vi ska vara deras vägvisare i livet. Och kom ihåg att kramas, det värmer. Till sist - jag brukar säga att jag skjutsar hellre 1000 ggr för mycket än 1 för lite. Kram på Er där ute. Tack för att ni lyfter denna viktiga fråga!
Agneta Ersson:Härligt! Vilka kloka ord från en klok mamma. Visst är det så att egentligen är det inte så mycket man behöver göra som förälder. Jag tycker det är en ren ynnest att få ta del av barnens liv. Mysigt och sitta och prata med dom när dom kommer hem från festen. Mycket skvaller :). Tack för dina fina ord
Fia:Min mamma höll extrem koll på mig. Jag vill inte göra samma sak då jag inte vill övervaka mina barn. Frihet under ansvar, funkar det inte menar ni?
Agneta Ersson:Jag tror inte heller på extrem koll. Mina barn är fria att gå på fester. Vi har kommit överrens om vad som gäller och då är det upp till dom att förhålla sig till våra regler. På det sättet växer deras självkänsla
anna:tack för ett bra program:) mina barn är vuxna nu men jag har alltid varit tydlig -det här tror jag på och det här står jag för. Vi ska vara som hockeyrinkar , vi ska stå ut med slag men ändå stå kvar.
Tina Dunder:Det var bra beskrivet, vi ska stå ut med mycket från barnen och samtidigt stå kvar och finnas till hands. I slutändan kommer vi alla vinna på det. Men jag menar inte att vi föräldrar ska bara stå och ta emot skit från dem. Här gäller också tydlighet. Ex så brukar jag säga att om du låter sådär åt mig så vill inte jag prata med dig nu. När du känner att du kan prata/fråga på ett normalt sätt så finns jag här. Från början kommer det nog blir stökigt när man gör så men sedna slipper man en del ovett från barne. Att inte lyssna eller svara kan vara det svåraste i det helt ett par tips kan vara att börja diska, sätt på hörlurar, gå ut med hunder, baka en kaka. Gör det som behövs för att distrahera dig. Då blir det tydlighet
Maria:Jag hade föräldrar som skjutsade och hämtade från fester, och de tog även med mina kompisar och skjutsade hem dem. Jag märker att jag gör samma sak med min egen son. Kanske blir det så automatiskt, men jag kommer ihåg att jag upplevde som skönt man visste att föräldrarna kollade upp en och då behövde man inte spela tuff och dricka, man hade ett giltigt skäl som kompisarna accepterade. Sen visste alla kompisar om att mina föräldrar var helnykterister.
Agneta Ersson:Precis, så har jag resonerat. Jag brukar säga till mina barn att använda mig. Tala om vilken inställning jag har och att jag alltid har "koll". Mina barn har tyckt att det varit skönt att kunna säga att mamma vet och att deras kompoisar också varit medvetan om det. Jag tror att ju mer vi står fast vid vår åsikt får vi trygga barn och slipper onödiga diskussioner
moderator:Chatten stänger nu! Tack för visat intresse.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".