Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Aroniabär från Lillpite

Publicerat tisdag 1 november 2005 kl 13.13
1 av 2
2 av 2
Kristina Wikström dukar upp

Arniasylt
2 liter aroniabär från länet
4 dl vatten
5-6 dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
1 citron, saften

Gör så här:
Skölj bären.
Sylten håller några månader för längre hållbarhet
tillsätt konserveringsmedel.
Häll bären och vatten i en kastrull.
Hetta upp och låt koka på svag värme, ca 20 min.
Skumma bären.
Mixa bären med t ex. en mixerstav.
Blanda vaniljsockret i strösockret, rör ned i bären och tillsätt citronsaften.
Låt koka tills det blir lite simmigt, ca 20 min.
Häll sylten på rena, varma burkar.
Sätt genast på lock.

Aroniamums
ca 30 st
1 dl strösocker
150 g smör från länet
4 dl vetemjöl

Fyllning
ca 1-2 dl aroniasylt
150 g sötmandel
50 g solrosfrön
1 dl strösocker
ca 0,5 dl cremé fraiche
2 ägg

Gör så här:
Arbeta ihop socker, vetemjöl och smör i en matberedare eller för hand till en jämn deg.
Forma till kulor och tryck ut i små aluminiumformar.
Klicka ca 1 tsk sylt i varje form.
Hacka ihop sötmandel, solrosfrön, strösocker, i en matberedare.
Blanda ner cremé fraiche och äggen.
Klicka smeten i formen.
Strö över lite strösocker.
Grädda i 200 grader ca 10-15 minuter.

Aroniakål
ca 0,5 vitkålshuvud litet från länet
2 msk rapsolja eller smör från länet
ca 1 dl grönsaksbuljong
ca 2 msk vitvinsvinäger
ca 2 msk aroniasylt från länet
1 dl kikärter
salt och peppar

Gör så här:
Skölj och skär vitkålen i strimlor.
Woka vitkålen i en stekpanna med rapsolja.
Rör om.
Tillsätt buljongen, vinägern och aronisylten.
Låt sjuda några minuter tills vitkålen är mjuk.
Salta och peppra.

Aronia bäret bör komma från den sorten som har stora svarta bär. Plocka bären när dom är frostbitna eller lägg dessa i frysen tills de har hårdnat. Bären blir aromrika och produkten blir mer hållbar. Den är släkt med rönn och häggmispel. Växer vilt i Nordamerika och odlas i större skala i Ryssland och Bulgarien där man gör juice, saft och sylt.
Aronia är en av naturens starkaste antioxidanter och den innehåller ovanligt mycket bioflavonoider.
Aronia är synergist med vitamin C (underlättar kroppens upptag av C-vitamin), därför kan man blanda aronia med andra bär som är rika på vitamin C, som havtorn, nypon och svarta vinbär mm.
Vid tillverkning behåller aroniabären sin rubinröda/svarta färg som kan berika andra produkter som t ex gelé, marmelad och sylt.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".