Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Adventsbakning i radioköket

Publicerat fredag 18 november 2005 kl 13.24
1 av 3
Kristina bakar kakor inför advent.
2 av 3
3 av 3
Kakbordet är dukat

Snittkakor med rödbetsmassa

200 g smör från länet
2 dl strösocker
4-5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
0,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Till pensling
ev 1 äggvita
Fyllning
200 g sötmandel
1 dl rödbetor, rivna
ca 1-2 dl florsocker

Gör så här:
Mördeg
Blanda socker och mjöl i en skål eller kör ihop i matberedaren, tillsätt smöret.
Spara gärna lite mjöl till det är blandat så att du vet att degen inte blir för hård.
Arbeta ihop allt till en smidig deg och forma till längder och lägg dessa på ett smörpapper på en plåt.
Tryck ut längderna med fingret så att det blir ett dike.
Klicka i fyllningen i diket.
Pensla ev. med äggvitan.
Grädda i 175 grader i c:a 10-20 minuter.
Låt kallna något skär i sneda kakor till snittar.
Fyllning
Skala och riv rödbetorna fint.
Häll sötmandeln, rödbetorna och florsockret i en matberedare, kör tills det är en fin massa.
Smaka av.
 
Snittkakor med morotsröra

200 g smör från länet
2 dl strösocker
4-5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
0,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 påse saffran
Till pensling
ev 1 äggvita

Fyllning
1 morot
0,5-1 dl glögg
ca 0,5 krm kanel eller efter smak
ev florsocker

Gör så här:

Mördeg
Blanda saffran med lite mjölk.
Blanda socker och mjöl i en skål eller kör ihop i matberedaren, tillsätt smöret och saffran.
Spara gärna lite mjöl till det är blandat så att du vet att degen inte blir för hård.
Arbeta ihop allt till en smidig deg och forma till längder och lägg dessa på ett smörpapper på en plåt.
Tryck ut längderna med fingret så att det blir ett dike.
Klicka i fyllningen i diket.
Grädda i 175 grader i c:a 10-20 minuter.
Låt kallna något skär i sneda kakor till snittar.
Fyllning
Skal och riv morötterna fint.
Koka morötterna, glöggen och kanelen några minuter till en ganska fast röra.
Smaka av.

 
Adventsstjärna med morotsströssel

200 g smör från länet
2 dl strösocker
4-5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
0,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ca 2 msk kakao
1 dl morötter, rivna
Till pensling
ev 1 äggvita
Strössel
0,5 dl morot riven
ca 1 tsk strösocker
Gör så här:

Fyllning
Skala och riv morötterna fint.
Mördeg
Blanda socker och mjöl i en skål eller kör ihop i matberedaren, tillsätt smöret och morötterna och kakao.
Spara gärna lite mjöl till det är blandat så att du vet att degen inte blir för hård.
Arbeta ihop allt till en smidig deg och forma till kulor och lägg dessa på ett smörpapper på en plåt.
Tryck ut kulorna med fingret till en platt och rund, tryck ut med en liten pepparkaksform (ca 2,5 cm i diametern) till en stjärna eller med en gaffel.
Pensla med äggvitan och strö över lite morotsströssel.
Grädda i 175 grader i c:a 10-20 minuter.
Låt kallna.
Strössel
Skal och riv morötterna fint, blanda med strösockret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".