Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Bokbröd med fyllning

Published tisdag 3 oktober 2006 kl 11.05

Recept från Maten i Radio Norrbotten 3 mars 2006

50 g jäst 5 dl vatten
3dl lättfil från länet
1 msk honung från länet
1,5 tsk salt
1 dl vetekli
ca 8 dl vetemjöl Fyllning
ca 10 st sparris
ca 100 g Västerbottensost från länet
salt och peppar
ev. citrontimjan
1 klyfta vitlök

Gör så här:

Riv osten.
Förväll sparrisen.
Mixa osten, sparrisen och vitlöken.
Krydda.


Gör så här:

Ugnstemperatur: 225 grader

Smula ner jästen i en degbunke.
Häll det fingervarma vattnet och lättfilet över och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt honung, salt, linfrö, vetekli och det mesta av vetemjölet.
Knåda degen kraftigt.
Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt, eventuellt med mera mjöl.
Dela degen i två bitar.
Kavla ut varje bit till en degkaka som är lika stor som en plåt.
Lägg en på bakpappersklädda plåt.
Markera rutor på den och lägg en klick av fyllningen på varje ruta.
Lyft över och täck med den andra så att degen ligger kant i kant.
Tryck kraftigt mellan upphöjningarna med en rund minne eller rulla t.ex. en tallrik över så att degen blir till småfyrkanter.
Låt dem jäsa ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills bröden har fått färg och känns torra.
Låt svalna på galler utan duk.
 

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".