Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Stekt Ripa, Rotsakspytt mm

Publicerat tisdag 3 oktober 2006 kl 11.01

Recept från Maten i Radio Norrbotten 9 juni 2006 på Residenset.

Blåbärssås

1 dl färska eller frysta blåbär från länet
0,3 l fond
0,5 dl sirap mörk
2,5 dl portvin eller rött vin
maizenamjöl
2 msk smör från länet
Salt
Peppar

Gör så här;
Koka ihop blåbären, fonden, vinet och sirap i 5-10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Red med maizenamjölet.
Ställ åt sidan så länge.
Värm såsen och vispa ner de 2 msk smör.

Potatisbakelse

12 potatisar från länet
ca 0,5 purjolök från länet
ca 100 g bacon från länet
2-3 ägg
1 1/2 dl mjölk från länet
1 1/2 dl grädde från länet
eller 3 dl grädde från länet
salt och peppar

Gör så här;
Rör ihop ägg och grädden.
Skala och skiva potatisen.
Skölj och skär purjolöken i ringar.
Skär bacon i strimlor.
Varva potatis, bacon och purjolök i små portionsformar eller i en stor ugnsfastform.
Avsluta med potatis.
Grädda i 150-175 grader ca 45 minuter eller tills potatisen är mjuk och äggstanningen har stannat.

Stekt Ripa
4 ripor från länet
smör till stekning från länet

Marinad
soja
rapsolja
vinäger
peppar

Gör så här;
Bena ur bröst och lår från riporna.
Marinera brösten i ca en timme.
Bryn dem hastigt i en varm stekpanna med smör.
Efterstek riporna i ugnen ca 5 minuter på 150°.

Koka en fond på benen från riporna, lök, morot och grönsaksbuljong.
Koka ihop fonden tills du får en kraftig och god smak.

Rotsakspytt

ca 100 g rotselleri skalad från länet
1 morötter skalade från länet
0,25 kålrot skalad från länet
0,5 rödlök
2 msk smör från länet
ca 2-3 ringar ananas
salt och peppar

Gör så här;
Skala och tärna alltsammans.
Fräs selleri, morot, kålrot och lök i smör.
Salta och peppra.
Låt fräsa tills rotfrukterna känns mjuka.
Tillsätt ananas.

Västerbottensostpaj

Pajdeg:
150 g smör från länet
4 dl vetemjöl
1dl vatten

Fyllning:
150 gram Västerbottensost riven
3 ägg
2dl grädde från länet
svartpeppar

Gör så här;

Pajdeg
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, smör och vatten i matberedaren.
Mixa ihop till en smidig deg.
Tryck ut degen i en smörjd form.

Fyllning
Blanda grädde, knäck äggen och lägg ner i bunken och vispa ihop.
Riv osten och blanda i ägg smeten.
Fyll pajen med fyllningen.
Grädda pajen i ugnen cirka 30-45 minuter tills pajen har stelnat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".