Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsstils- och kulturmagasin med aktualiteter, reportage, gäster, tävlingar och god musik.

Blomkålssoppa med örtolja och timjanbröd

Publicerat tisdag 3 oktober 2006 kl 11.00

1 stort blomkålshuvud
2 schalottenlökar
! knippe timjan
1 liter grönsaksbuljong
2 dl cremè fraiche
1 dl grädde eller mjölk
Salt och peppar

Ansa, skölj och finfördela blomkålen. Skala och hacka schalottenlöken fräs den i lite smör tillsätt blomkålen låten fräsa med löken en stund, lägg i timjan, tillsätt sedan 1 liter grönsaksbuljong låt detta koka tills blomkålen är riktigt mjukt.

Mixa nu soppan med en mixstav och passera sedan soppan så att den blir riktigt len i konsistensen.
Låten den nu få ett nytt uppkok och tillsätt Cremè fraiche och grädde eller mjölk. Smaka av med salt och peppar Vit Var lite försiktig med saltet eftersom buljongen är salt.Du kan även fräsa lite gravat renstek,bacone eller parmaskinka som strimlas fint

och lägg mitt i soppan. tänk nu på att det är mycket sälta i det stekta renköttet och baconet

Örtolja

1 dl god olivolja
Persilja, dill, timjan, basilika, dragon, gräslök här kan du mixa de örter som faller dig i smaken
salt
lite citron
en liten nypa socker

Värm oljan. Riv ner dina örter i en mixer och häl på den värmda oljan (obs inte kokade ) Mixa nu detta enstund.
Sila nu örtoljan och tillsätt citron salt och socker, smaka av under tiden som du blandar så att du får den smak som passar just dig.Ringla denna örtolja i soppan.

Timjanbröd

Värm 0,5 liter vatten till 37grader
tillsätt 1 dl olivolja

lägg 50 gr färsk jäst i en rymlig bunke, rör ut jästen med lite av vätskan tills den har löst sig OBS se upp med att vätskan inte är för varm för då bränner du jästen och den förlorar jäseffekten)

Tillsätt nu 2 tsk salt 1 tsk socker

Olika smaktillsatser Timjan som ni redan har smakat du kan även ta en starkare ost basilika, oliver, valnötter, eller något som du tycker är gott.

Tillsätt nu 2 dl durumvetemjöl och ca 8 dl vetemjöl.

Börja med 4 dl vetemjöl och durumvetemjölet och arbeta ner det i vätskan till en slät deg och tillsätt i efterhand mer mjöl tills degen liksom släpper från kanterna, det är ett bra riktmärke för hur mycket mjöl som ska vara i degen.

Låt nu degen jäsa under fuktig linne duk eller bakduk. låt den gärna jäsa upp ett par gånger innan du bakar ut den till antingen kuvertbröd eller lite roliga limpor,flätade, stora gifflar fritt val du hittar nog på något trevligt

jäses på plåt till dubbel storlek
grädda i 225 grader om det är kuvertbröd,175-200 grader om det är större bröd så som limpor.

Sätt in en skål med vatten på botten av ugnen så får du lite fukt i ugnen som är bra när man gräddar matbröd

10-12 min för kuvertbröd
20-30 min för de större bröden

När bröden har fått en ljusbrun färger och låter lite ihåligt när man knackar på dem då är de färdiga, tag ut låt kallna på galler ätes gärna lite ljumma med smör eller något smaksatt smör tex med västerbottensost som smälter ner i brödet jam jam... 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".