Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med gäster och reportage från hela Norrbotten.
Gruvnäringen

Unga ser gruvarbetare som gubbar med hjälm

Publicerat onsdag 2 juni 2010 kl 15.00
Malin Meissner som skrivit examensarbetet, Lennart Gustavsson, ordförande i Georange. Foto: Tommy Karlsson Ravström/SR.

Bilden av hur det är att jobba inom gruvnäringen är stereotyp och det är inte ett yrke som unga i dag vill hålla på med. Det visar en kulturanalystisk uppsats från Umeå universitet som handlar om hur man pratar om gruvnäringen. På gatorna i Luleå verkar bilden vara densamma.

"Gubbar med hjälm" är titeln på Malin Meissners examensarbete, som hon gjort i samarbete med gruvnäringens intresseförening Georange.

Genom bland annat gruppintervjuer med ungdomar som går praktisk linje på gymansiet, har Malin Meissner analyserat hur ungdomar talar om och vad de vet om gruvnäringen.

Okunskapen om näringen är stor och förutom rent ointresse kan det också bland annat bero på den sterotypa och negativa bild media ger av näringen då det mest handlar om olyckor och miljöförstöring, menar Meissner.

Vid gruppsamtalen med ungdomarna märkte hon dock att intresset för gruvbranschen växte hos dem bara genom att ämnet togs upp. Nu hoppas hon att intresseföreningen Georange, som lagt upp riktlinjerna för hennes uppsats, kommer att använda sig den.

- Jag tror att de till exempel skulle kunna använda sig mer av media för att där ge en positiv bild av gruvnäringen. Sedan ska de locka ungdomar genom att prata i skolor och erbjuda praktikplatser, säger Malin Meissner.

För Georange, som vill visa på gruvnäringens betydelse för tillväxt och jobb i regionen, är det viktigt att få in så mycket kunskap som möjligt från alla olika håll. Det menar föreningens ordförande Lennart Gustavsson, som tror att Malin Meissners examnsarbete och liknande projekt kan var till stor hjälp.

- Alla tankar och bilder vi kan få från utomstående är viktiga för branschen. Vi måste nu ut till nya grupper och det på ett nytt sätt om vi vill få folk att jobba med gruvor i framtiden, säger Lennart Gustavsson.

Tommy Karlsson Ravström
tommy.karlsson.ravstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".