Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

2007-10-03

Publicerat tisdag 2 oktober 2007 kl 15.09

- Försvunna bilder bara värda 500 kronor
- Nordea tar över delar av Svensk Kassaservice
- Nordea sämst betyg i kvalitetsindex
- Klart för grupptalan mot Kraftkommission
- Bindeezpärlor farliga för barn

Försvunna bilder bara värda 500 kronor
Det blev bara 500 kronor i ersättning till den gotländska kvinna som fick sina foton raderade när hon lämnade in sin mobiltelefon med kamera på reparation. Kvinnan hade begärt 19 000 kronor i skadestånd för bilderna. Enligt henne bröt butiken mot upphovsrättslagen då bilderna raderades. Butiken menade att kvinnan borde ha säkerhetskopierat bilderna. I förra veckan avgjordes tvisten av Gotlands tingsrätt som konstaterade att varken upphovsrättslagen eller konsumentköplagen går att använda i det här fallet. Kvinnan får istället nöja sig med de 500 kronor som butiken erbjöd som ersättning, det här rapporterar Sveriges Radio Gotland.

Nordea tar över delar av Svensk Kassaservice
Nordea kommer att ta över ett 70-tal av Svensk Kassaservice 370 kontor. Riksdagen har tidigare beslutat att Postens dotterbolag Svensk Kassaservice ska läggas ner senast årsskiftet 2008/2009. Istället ska Post- och Telestyrelsen upphandla kassaverksamhet i de områden som efter nedläggningen kommer att sakna andra alternativ. Men cirka 70 kontor i storstäderna, Mälardalen och längs Norrlandskusten tas alltså över av Nordea den 1 juli 2008. Eftersom det handlar om de största kontoren i kedjan så kommer detta att innebära att nästan hälften av Svensk Kassaservice kunder kan fortsätta att uträtta tjänster vid samma kontor, det här skriver Posten i ett pressmeddelande.  

Nordea sämst betyg i kvalitetsindex
Nordea får det sämsta betyget av alla svenska banker i Svenskt Kvalitetsindex senaste granskning. Nordeas jumboplacering tros bero på att många kunder är missnöjda med bankens säkerhet efter att många utsatts för olika bedrägeriförsök. Länsförsäkringars bank har de nöjdaste privatkunderna, tätt följt av Handelsbanken och Skandiabanken. Samtidigt visar granskningen att så gott som ingen bank lever upp till kundernas förväntningar.

Klart för grupptalan mot Kraftkommission
Högsta domstolen ger nu Konsumentombudsmannen (KO) klartecken att driva en grupptalan mot ett elbolag för 7000 elabonnenters räkning. Fallet handlar om Kraftkommission eller Stävrullen Finans som det numera heter. 2002 blev elleverantören Kraftkommission utslängd från den nordiska elbörsen efter att bolaget inte klarade sina åtaganden. Kunderna tvingades då teckna avtal med andra elleverantörer, avtal som blev betydligt dyrare. KO anser att detta innebär avtalsbrott och kräver ersättning av bolaget.

Bindeezpärlor farliga för barn
Leksakskedjorna BR och Toys R Us har stoppat försäljningen av leksakspärlorna Bindeez i de nordiska länderna. Orsaken är att en femårig dansk flicka hamnat på sjukhus efter att hon ätit pärlorna, det rapporterar danska nyhetsbyrån Ritzau. När man häller vatten på pärlorna klistras de ihop samtidigt som de sväller upp. Detta kan ställa till problem om ett barn sväljer pärlorna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".