Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

2007-12-05

Publicerat tisdag 4 december 2007 kl 13.12

- Flyttstoppet för pensionsförsäkringar hävs
- Veckolångt stopp för PPM-byten
- Långt stopp för internetbank
- Uggla hjälper nätshoppare
- Lussekatter dyr affär
- Ansjovisbrist på julbordet

Flyttstoppet för pensionsförsäkringar hävs
Flyttstoppet för pensionsförsäkringar tas bort 1 maj nästa år, det föreslår regeringen. När stoppet hävs ska det dessutom gå att pensionsspara i andra EU- och EES-länder. Det var i februari i år som flytträtten togs bort. Orsaken var att det visat sig att det stred mot EG-rätten att ha olika villkor för inhemska och utländska pensionsförsäkringar. För att hindra att pensionssparare flyttade sina försäkringar utomlands för att slippa svensk skatt så infördes därför flyttstoppet. Regeringens villkor för att häva flyttstoppet är att kontrolluppgift lämnas till Skatteverket, det här rapporterar Ekot.

Veckolångt stopp för PPM-byten
Från den 11 december kommer ytterligare 27 miljarder kronor att sättas in i premiepensionssystemet. Hur mycket man får insatt på sitt PPM-konto beror på vilken inkomst man haft i fjol. I snitt handlar det om 4500 kronor. Insättningarna gör också att möjligheten till fondbyten stoppas under en period. De byten som görs efter klockan 18 den 6 december kommer tidigast att genomföras den 14 december.

Långt stopp för internetbank
Sparbanken Finns internetbank drabbades under sista veckan i november av kraftiga driftstörningar. 65 000 kunder hade då mycket svårt att betala räkningar via nätet.

Det var när den fristående skånska sparbanken skulle byta datorsystem som något gick snett. Det nya systemet blev snabbt överbelastat och först fem dagar senare fungerade allt som det skulle. Christina Elwing på Sparbanken Finn säger till Dagens Nyheter att banken kommer att stå för eventuella förseningsavgifter om någon inte kunnat betala räkningarna i tid. Enligt konsumenternas bank och finansbyrå är det mycket ovanligt med så långvariga problem hos de svenska internetbankerna. 

Uggla hjälper nätshoppare
Tänker du handla julklappar via nätet? Då rekommenderar Konsument Europa att du först rådfrågar ugglan Howard. Han är en elektronisk shoppingassistent som ska hjälpa dig att identifiera oseriösa näthandlare. Konsument Europa får ofta in förfrågningar om en viss näthandlare är seriös eller inte, en fråga som nu Howard ska kunna svara på. Howard kan i och för sig inte garantera att du ändå inte blir lurad men Konsument Europa hoppas att han i alla fall kan ge en viss vägledning. Howard hittar du här!

Lussekatter dyr affär
Julens lussekatter riskerar att bli dyrare än vanligt. Världens dyraste krydda saffran har nämligen blivit ännu dyrare. Orsaken är bland annat att krokusskörden i Iran slagit fel och att landet exporttullarna. Iran står för mer än 90 procent av världens saffransproduktion. Enligt Svenska Dagbladet har priset på saffran tredubblats under det senaste året. Kilopriset ligger nu på 15700 kronor exklusive moms. 

Ansjovisbrist på julbordet
Det kan bli brist på en av julens delikatesser, nämligen ansjovis. De små smakrika fiskarna, som egentligen är skarpsill, ger Janssons frestelse sin karaktäristiska smak. Förra årets fångst blev bara 1000 ton mot 3700 ton året innan. Eftersom förra årets fångst till stor del ligger till grund för årets konserver så riskerar det alltså att bli brist på ansjovis till jul, det här skriver Göteborgsposten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".