Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

2007-12-19

Publicerat tisdag 18 december 2007 kl 13.48

- Små köttföretag drabbas av ICA-skandalen
- Inget mer fast pris för bostäder
- Åtal efter jaktbluff
- Blufförsök mot bankkunder
- Svenskarna fattigare och mer skuldsatta
- Enklare jämföra telepriser

Små köttföretag drabbas av ICA-skandalen
Den här veckan träffar Livsmedelsverket ICAs ledning efter skandalen med ommärkt gammal butiksmald köttfärs. På dagordningen finns inte oväntat hygien- och märkningsrutiner inom livsmedelskedjan. I förra veckan åtalsanmäldes de fyra butikerna som avslöjades i SVTs Uppdrag granskning. Anmälan gäller brott mot livsmedelslagen alternativt bedrägeri. Samtidigt konstaterar Lantbrukets affärstidning ATL att små charkföretag riskerar att slås ut om landets ICA-handlare slutar sälja butikspackat kött och istället börjar sälja kött packat i Icas centrallager. Enligt ATL så har flera små köttföretag fått se sin omsättning minska rejält efter ICA-skandalen. 

Inget mer fast pris för bostäder
Efter kritik från bland annat Mäklarsamfundet så slutar nu mäklarföretaget Fastighetsbyrån att använda så kallat fast pris vid bostadsförsäljningar. Fastighetsbyråns utvecklingschef Lars-Erik Nykvist säger till Svenska dagbladet att begreppet kan ge kunderna fel förväntningar. Juridiskt sett finns inget som heter fast pris och säljaren har fortfarande rätt att välja den som är villig att betala mest. Om fler mäklarföretag än Fastighetsbyrån tänker slopa fast pris återstår att se.

Åtal efter jaktbluff
Den man från Hälsingland som i höstas lurade hundratals jägare åtalas nu för grovt bedrägeri. Via annonser på internet sålde mannen älgjakter i Jämtland. Ett hundratal jägare nappade på erbjudandet och betalade in pengar till mannen. Men väl på plats visade det sig att jakttillstånd saknades och besvikna jägare fick tomhänta vända hemåt. Mannen har erkänt att han lurat jägarna och har i förhör berättat att han har ekonomiska problem, det här rapporterar tidningen Ljusnan. 

Blufförsök mot bankkunder
Flera av Handelsbankens och Swedbanks kunder har under den senaste tiden utsatts för så kallade phisingförsök. Handelsbankens kunder har fått e-post där det står att deras konto har spärrats och att de måste återställa det genom att klicka på en länk och ange personlig information. Swedbanks kunder har fått e-post som uppmanar dem att logga in på en falsk swedbankhemsida. Det här är förstås en bluff som syftar till att lura av kunderna information som sedan kan användas vid bedrägerier. Om man gått på bluffen bör man snabbt som ögat kontakta sin bank.

Svenskarna fattigare och mer skuldsatta
Svenskarna har blivit fattigare och lånar mer. Det konstaterar banken SEB i sin senaste sparbarometer. Hushållens tillgångar minskade med två procent under det tredje kvartalet, bland annat på grund av börsoron. Svenskarnas totala låneskuld ökade med 47 miljarder under perioden, men SEB tror att vi kommer att låna mindre framöver på grund av högre räntor och en dämpad bostadsmarknad.

Enklare jämföra telepriser
Nu blir det enklare för konsumenter att jämföra priser på telefoni och Internet. Konsumentverket och Post- och telestyrelsen, PTS, har lanserat en ny version av Telepriskollen. Det går nu att mata in uppgifter för att få en personlig kalkyl som visar bästa och billigaste alternativet. En annan nyhet är att Telepriskollen nu också omfattar mobilt bredband. Telepriskollen hittar du på www.telepriskollen.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".