Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

2008-03-12

Publicerat tisdag 4 mars 2008 kl 15.56

-KO kräver ångerrätt vid gatuförsäljning
-Sparandet i aktiefonder ökar
-Konsumentverket granskar Tele2
-Barn kan skadas av IKEA-stolar
-Engångständare måste vara barnsäkra

KO kräver ångerrätt vid gatuförsäljning
Konsumentombudsmannen KO kräver nu att även gatuförsäljare ska omfattas av regler om ångerrätt. Konsumentverket får in allt fler anmälningar från konsumenter som känner sig lurade av försäljare på stan som till exempel säljer mobiltelefonabonnemang. Till skillnad från försäljning via till exempel telefon eller Internet så finns ingen ångerrätt vid gatuförsäljning. KO har nu vänt sig till regeringen för att få till stånd en ändring av detta.


Sparandet i aktiefonder ökar
Efter flera månader av pessimism så har svenskarna börjat spara i aktiefonder igen. I februari sattes mer pengar in än vad som togs ut, nettosparandet var 1,7 miljarder kronor. Däremot tog spararna ut en hel del pengar ur räntefonder och hedgefonder så totalt sett så blev fondsparandet ändå negativt under februari.


Konsumentverket granskar Tele2
Konsumentverket utreder nu om Tele2s ändring av villkoren kring mobilt bredband är oskälig. Abonnemangen gav tidigare användarna rätt till obegränsad användning av Internet men för en tid sedan ändrade Tele2 plötsligt villkoren, och det också för befintliga kunder. Nu stryps hastigheten markant om kunden laddar ner mer än 5 Gb i månaden. Konsumentverket menar att Tele2 inte har något giltigt skäl för att försämra villkoren. Senast nästa vecka ska Tele2 besvara kritiken, det här rapporterar TT.  


Barn kan skadas av IKEA-stolar
Sitter ditt barn i en Gulliver barnmatstol från IKEA just nu? Då bör du se upp! IKEA har nämligen återkallat ett antal av dessa stolar eftersom ett konstruktionsfel gör att barn riskerar att glida ur stolen. Ungefär 3600 stolar är felaktiga. 900 av dessa har sålts i Sverige under januari och februari i år.
Fakta: De berörda GULLIVER barnmatstolarna tillverkades och såldes i Europa endast under januari och februari 2008. GULLIVER barnmatstol är märkt på undersidan av sitsen med en fyrsiffrig datumstämpel (ÅÅVV), femsiffrigt leverantörsnummer, IKEA logo och tillverkningsland. De berörda datumstämplarna är: 0801, 0802, 0803, 0804, 0805, 0806, 0807 och 0808 tillverkad av leverantör med nummer 13755.


Engångständare måste vara barnsäkra
Nu i veckan blev det förbjudet att sälja eller på annat sätt tillhandahålla engångständare som inte är barnsäkra. Barns lek med cigarettändare orsakar varje år omkring 1200 bränder inom EU, många med dödlig utgång. EU- kommissionen har därför förbjudit tändare utan säkerhetsspärr, det här skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".