Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

Alkoholfria drycker

Publicerat måndag 23 februari 2009 kl 09.00

BUBBEL: Billabong Sparkling Brut

Några av testpersonernas kommentarer:

- Den liknar ett sötare bubbelvin och bör då serveras väl kyld annars blir den för sockrig i smaken, säger dryckesexperten Per Normark som jobbat inom restaurangbranschen i nära 30 år.

- En varm sommardag till jordgubbar, säger Ines Sandström som gillar vin.

VITT VIN: Sutter Home Fre,Chardonnay

Några av testpersonernas kommentarer:

- Inte någon vinkänsla, den saknar fruktighet, säger Ines som gillar vin.

- Den har ingen kraft och ingen botten. Den både doftar och smakar sockerlag från en cocktailburk, om jag får uttrycka mig så, säger dryckesexperten Per.

ÖL: Carlsberg Non-Alcoholic

Några av testpersonernas kommentarer:

- En fin doft, säger Per.

- När jag fick den i munnen blev jag lite besviken, men eftersmaken var väldigt bra! Man blir lämnad med en fin känsla, säger Arvid Andersson som gillar öl.

CIDER: Stowford Press (nr 1989)

Några av testpersonernas kommentarer:

- Direkt tycker jag den doftar lite torrt och sticker på tungan. Den var min favorit hittills, säger Arvid.

- Ja och inte för söt, säger Inse som gillar vin.

RÖTT VIN: LOXTON med druvan Cabernet Sauvignon.

Några av testpersonernas kommentarer:

- Den doftar lite läder, lite svartvinbär, blyerts, lite häst, lite sadel vilket är väldigt bra och synonymt med den druvan, säger dryckesexperten Per.

- Den hade både fin färg och smak fast än det inte är något alkohol i, säger Ines och säger att hon skulle kunna bjuda på en kalvstek med grönsaker till.

- Den var riktigt bra, hittills bästa vinkänslan. Det här går att använda istället för vin, säger Per.

Tips från dryckesexperten Per Normark:

- Kolla efter de alkoholfria viner som blivit avalkoholiserade ”dealcoholized” eller ”alcohol removed”, alltså producerats som ett vin med alkohol men där man sen tagit bort alkoholen. Titta också efter nykomlingar bland de alkoholfria alternativen, de håller ofta högre kvalité än de äldre produkterna inom genren. När det gäller viner bör man satsa på de välkända druvorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".