Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

2009-03-11

Publicerat onsdag 11 mars 2009 kl 15.02

- Dramatisk vecka för Swedbank
- Finanskrisen ger billigare el
- Deltidsanställda säger upp sig
- Landstingen skuldsätter barn – krav på lagändring
- Sopberget krymper i lågkonjunkturen

Dramatisk vecka för Swedbank
Det har varit en dramatisk vecka för Swedbank, som inom loppet av några dagar fått två nya stora ägare. Försäkringsbolaget Folksam blir nu den största ägaren i banken, och statliga Svensk Exportkredit, blir den femte största ägaren.

Den tidigare majoritetsägaren, de svenska sparbanksstiftelserna -  hade belånat swedbankaktier för att kunna köpa på sig ännu fler, men när värdet på de pantsatta aktierna minskade begärde långivarna tillbaka sina panter.

En effekt av att sparbanksstiftelserna nu äger en mindre del av Swedbank är att de bidrag till idrott och kultur som stiftelserna brukar ge kan komma att minska, rapporterar flera medier.

Finanskrisen ger billigare el
Elpriset har fallit kraftigt sen finanskrisen slog till i höstas, och för en normal villakund med elvärme betyder det att elräkningen på ett år nu kan bli ungefär tre tusen kronor billigare, skriver Dagens Industri.

Flera experter säger till tidningen att de tror att tror att elpriserna kommer fortsätta nedåt.

Deltidsanställda säger upp sig
Många som jobbar deltid säger nu upp sig från sina jobb – för att få ekonomin att gå ihop.

Bakgrunden till detta är den så kallade 75 dagarsregeln i a-kassan, som begränsar antalet dagar som man som deltidsarbetslös kan skarva lön med a-kassa. Regeln infördes förra våren, och nu är det alltså många som inte längre får någon ersättning om de inte blir helt arbetslösa, rapporterar Ekot.

Landstingen skuldsätter barn – krav på lagändring
Tretton av tjugoen landsting i Sverige skuldsätter barn för uteblivna vårdavgifter. Det visar en enkät som Barnombudsmannen, BO har gjort. Nu kräver BO tillsammans med Kronofogden att lagen ändras, så att det blir vårdnadshavaren och inte barnet som blir betalningsskyldig. Barn som blivit skuldsatta får problem den dag de fyller arton, och krävs på betalning. De kan också få svårigheter att teckna hyreskontrakt, internetabonnemang eller ansöka om lån, skriver myndigheterna i ett gemensamt pressmeddelande. 

Sopberget krymper i lågkonjunkturen
Lågkonjunkturen har nu nu börjat märkas även på sopberget. Enligt avfalls och återvinningsföretaget Renova har avfallsmängderna på sopanlägningen Sävenäs utanför Göteborg minskat med 20% det senaste halvåret. För att säkra leverasen av fjärrvärme har nu Renovas styrelse fattat beslut om att importera avfall från Holland och Norge, skriver Göteborgs Posten.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".