Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

2009-04-01

Publicerat onsdag 1 april 2009 kl 11.29

Glas i kyckling sprids
Usel konjunktur –men hushållen satsar på renovering
AMF: Allt ljus på Tunhammar
Sämre krona – dyrare sprit
Fortsatt för dyr tandvård

Glas i kyckling sprids
Fler glasbitar har nu hittats i kycklingkött runtom i butiker i landet. Å det är nu inte längre enbart kött av märket Kronfågel som drabbats.
Även i kyckling av Coops märke, X-tra, har glasbitar påträffats.
Det är inte heller bara svenska slakterier som råkat illa ut – även i kycklingprodukter från producenter i Tyskland och Danmark har glas nu hittats.
Allt tyder på sabotage och Säpo utreder nu fallen med glas i kycklingkött.

Usel konjunktur –men hushållen satsar på renovering
BNP kommer att falla med nära på 4 procent nu under 2009 – och på arbetsmarknaden försvinner en kvarts miljon jobb fram till slutet av nästa år. Detta förutspår konjunkturinstitutet.
Dessutom är hushållens syn på svensk ekonomi och på arbetsmarknaden mycket dyster. Däremot är hushållen mer positiva än normalt till sin egen ekonomi i nuläget –
Nästan hälften av alla hushåll tror till exempel att de kommer att använda en större summa pengar till förbättringar av bostaden inom det närmaste året.

AMF: Allt ljus på Tunhammar
I debatten kring AMF Pension och toppchefernas stora pensionsavtal, riktas nu strålkastarljuset mot AMF:s styrelseordförande Göran Tunhammar.
Enligt Svenska dagbladet ska Tunhammar tillsammans med Erland Olauson, som tidigare satt i AMF:s ersättningskommitté, ha dolt förre Vd:n Christer Elmehagens pensionsavtal för den övriga styrelsen.
Tunhammar, som sen många år är vän med Elmehagen, ska också ha undvikit att svara på frågor om pensionsavtalet.
Lennart Nilsson, från svenskt näringsliv, som satt i samma ersättningskommitté som Elmehagen, valde i början av veckan att lämna AMF:s styrelse.

Sämre krona – dyrare sprit
Systembolaget höjer sina priser på nästan hälften av sina varor från den första april. Detta som en direkt följd av vår svaga krona.
De flesta av systemets leverantörer handlar i euro och dollar.
Och systemets inköpschef Sara Norell Murberger menar att man varit tvungen att ta hänsyn till den senaste tidens osäkra valuta när man beslutat sig för prishöjningen.
 

Fortsatt för dyr tandvård
Trots ny tandvårdsreform går vi inte till tandläkaren i den utsträckning vi borde – enligt statistiska centralbyrån.
Framförallt är det förtidspensionärer, ensamstående med barn och långtidsarbetslösa som skippar tandläkaren – trots att de vill gå dit.
Och totalt är det 11 procent av befolkningen som undvikit tandvården senaste året – och hälften av dem har gjort det för att de inte ansett sig ha råd. En av tio som hoppar över tandläkarbesöket gör det på grund av nåt helt annat – nämligen tandläkarskräck.
Det här var en sammanfattning av veckans konsument- och ekonominyheter i korthet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".