Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

Aktie:

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 15.12

Ägarandel i ett aktiebolag. Aktieägaren har rätt att delta i bolagsstämmor och ta del av bolagets vinster i form av aktieutdelning.

Har du sålt aktier ska du redovisa resultatet av försäljningen i inkomstslaget kapital. Även inlösen av aktier och vissa aktiebyten måste redovisas.

Viktigt att veta i samband med försäljningar i närheten av årsskiftet är att försäljningsdag är den dag fondnota upprättas eller kontrakt undertecknas, och inte den dag du får betalt.

Överlåtelser genom arv, gåva eller bodelning ska inte redovisas i inkomstdeklarationen.

Det finns tillfällen när du inte sålt dina aktier men ändå måste göra en kapitalvinstberäkning. Sådana tillfällen är vid konkurs eller likvidation.

Konkurs eller likvidation

  • Om det bolag som du äger aktier i försätts i konkurs eller går i likvidation betraktas det som om du avyttrat aktierna. En svensk aktie anses avyttrad den dag det bolag som gett ut aktien försatts i konkurs. Försäljningspriset för dina aktier är då noll kronor.    
  • Denna regel gäller även utländska motsvarigheter till svenskt aktiebolag eller ekonomisk förening, om det utländska företaget hör hemma inom EES-området.    
  • I likvidationsfallet får du normalt inte avdrag för förlusten förrän likvidationen är avslutad. Om du får utdelning i likvidationen, tar du upp det beloppet som försäljningspris.

Kontrolluppgifter

Banker och kreditinstitut lämnar kontrolluppgift när du sålt aktier. På kontrolluppgiften får du information om försäljningspris för aktierna efter avdrag för försäljningsprovision (courtage), hur många aktier du sålt och namnet på aktierna.

Redovisning i din deklaration

Vid redovisningen ska du ta upp vad du fick betalt för aktierna, dvs. försäljningspriset. Detta belopp framgår av avräkningsnotan och kontrolluppgiften. Från försäljningspriset gör du sedan avdrag för vad du betalat för aktierna, dvs. omkostnadsbeloppet. Hur mycket du betalat framgår av avräkningsnotan för inköpet. Det är därför viktigt att du sparar dina notor.

Om du inte köpt aktierna, utan istället förvärvat dem genom gåva, arv eller bodelning, så övergår den tidigare ägarens omkostnadsbelopp till dig. Om du t.ex. har ärvt aktier, så saknar alltså aktiernas värdering i bouppteckningen betydelse för din vinstberäkning, det är i stället arvlåtarens omkostnadsbelopp som du ska använda.

Vinst och förlust på utländska aktier beräknas på samma sätt som för svenska aktier.

  Genomsnittsmetoden
Oavsett hur och när aktierna förvärvats, ska du räkna ut ett s.k. "genomsnittligt omkostnadsbelopp" för varje aktieslag som du sålt under året. Man skiljer i detta sammanhang även på A- och B-aktier.

Du måste också ta hänsyn till att splittar och fondemissioner påverkar omkostnadsbeloppet per aktie genom att antalet aktier ökar (eller minskar vid s.k. omvänd split).

För att beräkna en viss akties genomsnittliga omkostnadsbelopp ska du utgå från de sammanlagda anskaffningsutgifterna från varje inköpstillfälle och dividera totalsumman med ditt totala antal aktier av samma slag och sort. Observera att det framräknade genomsnittliga värdet per aktie ändras efter varje förvärv. Vid en försäljning däremot förblir värdet oförändrat.

Källa: Skatteverket, Wilke Björn, (2009) Aktie och Fond Handboken, Aktiespararna Kunskap, 2009

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".