Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

Energideklaration:

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 11.01

Energideklaration måste göras fr.o.m. 1 januari 2009 vid försäljning av hus.

När du säljer ditt hus efter den från och med den 1 januari 2009 måste du göra en energideklaration för huset. Det gäller både om du säljer hela eller en andel av huset. Det är du som säljare som ska se till att det finns en energideklaration.

En energideklaration ger en helhetsbild över energianvändningen i huset. Genom deklarationen har köparen möjlighet att jämföra huset med liknande. I energideklarationen kan det också finnas förslag på vilka åtgärder som kan ge förbättringar i huset när det gäller energianvändningen och som inte försämrar innemiljön. Dessutom ska en energideklaration redovisa om radonmätning utförts samt om en funktionskontroll av ventilation har gjorts. Det sistnämnda gäller för småhus med från- och tilluftsfläktar så kallade FT- och FTX system. Energideklarationen ska alltid utföras av en oberoende energiexpert tillsammans med husägaren. Deklarationen är giltig i tio år.

Rätt att kräva en deklaration:

Om det inte finns en energideklaration vid försäljningstidpunkten har köparen rätt att beställa en energideklaration på din bekostnad senast sex månader efter det att den nya ägaren tillträtt huset.

 

Bra förberedelser kan spara pengar

När du ska beställa en energideklaration kan du förbereda dig genom att t.ex. samla tekniska beskrivningar och uppmätt energianvändning om huset. Kom ihåg att energiexperten tar betalt per timme, så lägg lite extra tid på att samla ihop materialet. Kontaktuppgifter till företag (ackrediterat kontrollorgan) som genomför energideklarationer hittar du på SWEDAC:s webbsida.

Missnöjd med energideklarationen

Det är viktigt att du sätter dig in i vad det är som ingår i deklarationen genom att läsa offerten. Om du i efterhand är missnöjd med hur energideklaration utförts, bör du i första hand ta upp det med energiexperten som utfört arbetet. I andra hand kan du vända dig till företaget som energiexperten arbetar för och i sista hand till SWEDAC, om du vill klaga på företagets hantering av frågan.
Vill du själv jämföra ditt hus med andra hus före energideklarationen så kan du på Boverkets hemsida räkna fram referensvärden för ditt hus.

 KÄLLA: Boverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".