Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Löthberg & Vasell med Radiokockens recept, råd om ekonomi, djur och natur, kultur, musik och underhållning...
Bokbanken 7 oktober

"Humor och subtilt ursinniga nålstick"

Publicerat torsdag 7 oktober 2010 kl 10.00
Amanda Glimstedt berättar om Sorgesång
(12 min)

Titel: Sorgesång för Easterly
Författare: Petina Gappah

Författaren bor idag i Genève, men kommer ursprungligen från Zimbabwe. Hennes novellsamling "Sorgesång för Easterly" fick tidningen The Guardians pris för bästa debutbok förra året och det med rätta!


I tretton noveller skildra Gappah sitt hemland genom att berätta om dess invånare.

Novellformen är perfekt för att läsaren ska kunna få ett brett grepp om bokens stora teman: hur Zimbabwe fungerar som nation idag och hur politiken som styr landet och dess omvärld påverkar den lilla människans tillvaro i landet.

I boken får vi möta vanliga människor som försöker skapa sig en tillvaro i en vardag där diktaturen söndertrasat människors förmåga att kunna hysa tillit varandra och till framtiden.
Där hyperinflation och ständig varubrist råder och där bensin alltid bör avsmakas innan den köps för att dess äkthet skall kunna fastställas.

Kopplade till detta kaos lever Gappahs karaktärer: politikeränkan, hembiträdet med gamla kopplingar till gerillan, den pensionerade kisttillverkaren, de otrogna männen, de barnlängtande kvinnorna, de som lyckats lämna landet och de som blivit kvar.
Gappah visar i varje novell hur de är sammanfogade med sitt land och dess öde.

Bokens starkaste sida är Gappahs språk och berättarstil. Hon är nästan förrädiskt rättfram och språket är befriat från storvulna poetiska utsmyckningar som ofta finns i böcker som skildrar Afrika.
Hennes humor och subtilt ursinniga nålstick, riktade mot Mugabes regim, gör dessutom att den onekligen brutala verklighet som bokens skildrar på samma gång både blir mer intensiv och mer begriplig för läsaren.

Gappah låter sina huvudpersoner kliva fram och man får som läsare möjlighet att för en stund dela deras liv.
Men där författare, som till exempel Alexander Mccall Smith i Damernas Detektivbyrå-serien, ofta väljer att inte lämna den puttrigt hemtrevliga vardagsnivån lyfter Gappah sina berättelser till att berätta om något mer.
Det är just denna förmåga att låta skildringarna av enstaka människoliv ge läsaren en närgången bild av ett afrikanskt land idag som gör boken så värd att upptäcka.

Pettina Gappah är en framtida stjärna på författarhimlen och den här debuten bör inte missas!

Boktips av Amanda Glimstedt.

Fler boktips...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".