Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bilder från motaktionen i Backa

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 14.22
1 av 11
Från motaktionen utanför Folkets hus i Backa Foto:Esayas Isak
2 av 11
3 av 11
Från motdemonstrationen i Backa Foto:Esayas Isak
4 av 11
5 av 11
6 av 11
7 av 11
8 av 11
9 av 11
10 av 11
11 av 11

Som vi berättat tidigare så talade Eritreas EU-ambassadör Girma Asmeron i Folkets hus i Backa utanför Göteborg i lördags (den 6 februari 2010) mot de som han tycker orättvisa sanktionerna från FN mot Eritrea.

Utanför hade ett 30-tal motdemonstranter samlats.

Ingen av de närvarnade medierna lyckades dock få någon kontakt med ambassadören, som smet in bakvägen och slapp konfronteras med de landsmän som demonstrerade mot det som pågick i Folkets hus.

Ingen av de närvarande där inne var heller särskilt intresserad av att tala med medierna.

Esayas Isak, bror till Dawit, deltog i demonstrationen. Och tog flera bilder:

-Men vår manifestation var inte till stöd för FN:s sanktioner. Vi vill få uppmärksamhet för de politiska fångar som finns i landet, och min bror i synnerhet. Vi vill att de släpps, säger Esayas Isak.   

Och så här rapporterar TT, Tidningarnas Telegrambyrå, om saken:

ERITREAS EU-AMBASSADÖR PÅ PR-BESÖK

Göteborg (TT)

Utanför ekade slagorden om att Dawit Isaak skulle friges.

Men Eritreas EU-ambassadör ville varken tala med demonstranter eller medier.

Han vill få ökat stöd från exileritreaner efter FN:s sanktioner.

-Regeringen vill bara ha mer pengar. Det är därför Girma Asmeron är här, säger Arajaya Asgordon, som var en av dem som på lördagen demonstrerade utanför Backa Folkets hus i Göteborg.

Varje eritrean som bor utomlands förväntas betala två procent av sina inkomster till regimen i hemlandet. "Utlandsskatten" är en av landets viktigaste inkomstkällor. Inkomstuppgifterna måste lämnas till den egna ambassaden innan exileritreaner ska resa in i landet.

-Har man inte betalt får man inte komma in, eller i värsta fall kan anhöriga råka illa ut, säger Asgordon.

Förtegna om möte

Mötet arrangerades av exileritreanska grupper i Göteborg. Men få av de TT träffade ville säga vad mötet handlade om.

-Det ska handla om FN:s sanktioner och om hur det drabbar landet, säger en man till slut.

Girma Asmeron smiter själv in via en bakdörr. Men de 30-talet demonstranter som står utanför och stampar i kylan upptäcker honom och börjar skrika slagord. Men stämningen är i grunden vänlig.

Demonstranterna filmas dock av flera personer.

-De kommer att skicka bilderna till ambassaden. Men de vet redan vilka vi är, säger Asgordon.

-Det är egentligen konstigt att Sverige går med på att Asmeron får komma hit. Han försöker ju få in mer pengar till en regim som FN satt under sanktioner, säger Kickane Bayre, som också demonstrerar.

Politiska fångar

UD uppger till TT att Asmerons besök inte faller under FN:s sanktioner.

-Men vår manifestation är inte till stöd för FN:s sanktioner. Vi vill få uppmärksamhet för de politiska fångar som finns i landet, och min bror i synnerhet. Vi vill att de släpps, säger Dawit Isaaks bror, Esayas Isaak, som var en av demonstranterna.

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001 utan rättegång.

Lennart Kasvi/TT

FN:S SANKTIONER MOT ERITREA

Den 23 december 2009 beslutade FN:s säkerhetsråd att införa sanktioner mot Eritrea. Framför allt för att regimen anses stödja olika väpnade grupper, i synnerhet den islamistiska terrorgruppen al-Shabab, som bland annat strider om makten i Somalia.Sanktionerna innebär ett totalt vapenembargo mot Eritrea, det är förbjudet att sälja vapen till landet. Flera, främst regeringsmedlemmar, har reseförbud.

Tillgångar som landet har utomlands, och förmögenheter som finns utomlands för enskilda eritreaner, är frysta. EU-ambassadören Girma Asmeron faller inte under sanktionsbeslutet, enligt svenska UD.

Situationen i Eritrea anses snabbt bli sämre. Enligt flera bedömare hotar nu även hungersnöd i landet. Eritrea har tackat nej till hjälp.Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång sedan 2001.

Källor: BBC, UD, Kampanjen för Dawit Isaak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".