Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Efter nio år har fallet Dawit granskats av jurister: Sverige och EU måste sätta hårdare tryck på Eritrea!

Publicerat måndag 18 oktober 2010 kl 14.31
Percy Bratt

-Sverige, andra länder och EU bör sätta hårdare tryck på Eritrea och hota med indraget bistånd!

Det anser advokaten Percy Bratt och hans kollega Olof Asplund i ett rättsutlåtande de gjort på uppdrag av Dawit Isaaks bror Esayas och Björn Tunbäck - journalist som representerar Reportrar utan gränser.

-Sverige och EU är skyldiga att använda alla tillgängliga fredliga medel för att hjälpa Dawit Isaak, enligt rättsutlåtandet, som presenterades vid en presskonferens idag den 18 oktober 2010.

Enligt Expressen svarar UD:s kabinettssekreterare Frank Belfrage att de gör vad de kan för Dawit, men att strypa biståndet har ingen verkan då landet sagt att de inte behöver pengar.  

Utrikesminister Carl Bildt (M) vill inte ge någon kommentar till kraven på att skärpa insatserna för att få Isaak fri. Hans pressekreterare skriver att ministern inte har något att meddela, förutom att man arbetar oförtrutet vidare för att få Isaak fri. "Vi informerar dock inte om detaljer i processen då detta skulle kunna motverka sitt syfte", meddelar pressekreteraren.

Efter nio år har fallet Dawit Isaak granskats också juridiskt i Sverige på initiativ av Dawits bror Esayas och de organisationer som är aktiva i kampen för hans frigivande.

Och resultatet är entydigt: Sverige har också så kallade "positiva förpliktelser", som innebär att en stat inte bara kan avstå från vissa åtgärder utan aktivt bör vidta sanktioner och liknande för att skydda en egen medborgares rättigheter!

På väg till Strasbourg och Europaparlamentet

Ungefär så står det i rättsutlåtandet som Esayas Isak och Björn Tunbäck nu kör ner med till EU-parlamentet i Strasbourg för att överlämna till parlamentets talman Jerzy Buzek.

De kommer också att lämna uttåtlandet till EU:s biståndskommissionär Andris Piebalgs. Honom har nämligen de svenska EU-parlamentarikerna Olle Schmidt (FP) och Eva-Britt Svensson (V), som varit aktiva i fallet Dawit under lång tid, ett avtal att få träffa den 19 oktober.

Piebalgs har ännu inte kommit iväg till Eritrea

Samme biståndskommissionär har dock tidigare lovat att åka till Eritrea och ta upp fallet Dawit Isaak. Så har så vitt vi vet ännu inte skett.

Enligt advokaterna Bratt och Asplund måste staterna inom EU anstränga sig "med alla legala och diplomatiskt tillgängliga medel" för att garantera att Dawit Isaak garanteras de fri- och rättigheter som stipuleras i Europakonventionen.

Över en miljard i EU-bistånd 

Ett sådant medel skulle alltså vara att strypa EU-biståndet till landet, som mellan 2009 och 2013 beräknas uppgå till 122 miljoner euro.

Som bekant säger regimen i Eritrea (helt korrekt) att Dawit Isaak har dubbelt medborgarskap, men därför betraktas han enbart som eritreansk medborgare av regimen så länge han finns på eritreansk mark.

Dubbelt medborgarskap förtar inte skyldigheter

-Men de ska också ta hänsyn till att Dawit är svensk medborgare och därmed EU-medborgare. Vi anser att ett dubbelt medborgarskap inte undanröjer den så kallade positiva förpliktelsen att tillgripa alla rättsliga och diplomatiska medel, säger advokat Percy Bratt.

Och han bör veta vad han talar om - Percy Bratt är också ordförande i Civil Rights Defenders.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".