Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Golden Pen of Freedom och årets Dawit-pris: Två rättmätiga utmärkelser på Dawit Isaaks födelsedag

Publicerat onsdag 27 oktober 2010 kl 13.38
Esayas Isak (bakom honom en affisch med storebror Dawit) Foto: Erik Abel/Scanpix

Idag onsdagen den 27 oktober fyller Dawit Isaak 46 år, troligen i sin fängelsecell ett antal mil norr om den eritreanska huvudstaden Asmara. 

Och denna dag, som han tyvärr inte kan vara med att fira, tilldelas han utmärkelsen av dagspressens världsorganisation WAN.

-Det är en mycket viktig utmärkelse som gör att Dawit Isaak och hans öde får större uppmärksamhet utanför Sveriges gränser. Vi har rekommenderat WAN att ge utmärkelsen till Dawit Isaak och är väldigt glada att de lyssnat på oss, säger Tomas Brunegård, styrelseordförande för TU och styrelseledamot i WAN.

Samtidigt får hans yngre bror Esayas Publicistklubben i Västs så kallade Dawit Isaak-pris för år 2010. Det sker vid en ceremomi vid mötet i kväll i Göteborg.

Här kan du dessutom höra en intervju med Esayas Isak (han stavar faktiskt sitt efternamn med ett a) som sändes i , alltså i söndags.

Och här allt om priserna:

Dawit Isaak tilldelas utmärkelsen Golden Pen of Freedom 2011:

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001 utan att veta vad han är anklagad för och utan att få sin sak prövad i domstol. Idag, på sin 46:e födelsedag, tilldelas han utmärkelsen Golden Pen of Freedom av dagspressens världsorganisation WAN.

Golden Pen of Freedom är en årlig utmärkelse som WAN (World Association of Newspapers) delar ut för att uppmärksamma enastående handlingar, i skrift och gärning, av en individ, en grupp eller en institution för pressfriheten.

- Det är en mycket viktig utmärkelse som gör att Dawit Isaak och hans öde får större uppmärksamhet utanför Sveriges gränser. Vi har rekommenderat WAN att ge utmärkelsen till Dawit Isaak och är väldigt glada att de lyssnat på oss, säger Tomas Brunegård, styrelseordförande för TU och styrelseledamot i WAN.

Pressfrihet är den enskilt viktigaste frågan för WAN på samma sätt som tryck- och yttrandefriheten är utgångspunkten för TU:s medlemmar och verksamhet.

- TU och väldigt många av TU:s medlemmar har varit engagerade för att hjälpa Dawit Isaak. Vi hoppas att dagens utmärkelse kan bidra till att sätta press på regimen i Eritrea för att få Dawit Isaak frigiven, säger Anna Serner, vd för TU.

Dawit Isaak var med och grundade Eritreas första oberoende tidning, Setit, som bland annat kritiserade regeringens maktmissbruk. År 2001 publicerade Setit och andra tidningar ett öppet brev från 15 ministrar som bland annat efterlyste demokratiska reformer. Elva av ministrarna fängslades liksom Dawit Isaak och ytterligare 13 tidningsägare, redaktörer och journalister. Fyra av journalisterna uppges ha dött i fängelse.

Så här motiverar WAN:s styrelse beslutet att tilldela Dawit Isaak utmärkelsen Golden Pen of Freedom 2011: "Dawit Isaak, som tvingades fly från sitt hemland till Sverige, men återvände på grund av sitt  engagemang för en oberoende press och demokratiska principer, förtjänar att berömmas för sina handlingar.

Eritreas ledare, bland de mest förtryckande i världen, har valt att fängsla honom i stället."  "Dawit Isaak har ställts inför enorma vedermödor. Trots det har hans engagemang för pressfrihet och mänskliga rättigheter aldrig minskat. Det krävs mod för en journalist att arbeta och inte kompromissa under sådana omständigheter, och Dawit Isaak framstår som en förebild och inspirationskälla för journalister överallt."

WAN uppmanar Eritreas president Isaias Afewerki att omedelbart frige Dawit Isaak.

-----------------------------------------------------------

Och här mer om priset till Esayas Isak:

-----------------------------------------------------------

Publicistklubbens Dawit Isaak-pris 2010 tilldelas Esayas Isaak

Dawit Isaaks födelsedag den 27 oktober har Publicist-klubbens Västra Krets, ofta i samarbete med andra organisationer, ordnat en offentlig manifestation eller debatt. Sedan 2007 har Publicistklubben också delat ut ett särskilt Dawit Isaak-pris till enskilda eller organisationer som "verkar i Dawit Isaaks anda".

I år går priset till Dawit Isaaks bror Esayas som sedan Dawit fängslats arbetat för att stödja sin bror och hans familj. Esayas Isaak är yngre bror till Dawit Isaak och var med och grundade kommittén "Free Dawit". Esayas är född i Asmara, Eritrea och har varit svensk medborgare sedan 1982. Esayas arbetar med kulturella projekt.

Här Publicistklubbens motivering:

Priset går till Esayas Isaak för att han med outtröttlig energi - utöver sin personliga kamp för sin bror - starkt bidrar till de journalistiska insatserna för att belysa Dawit Isaaks situation. Betydande och angelägen journalistik om Dawit Isaak hade inte varit möjlig utan Esayas Isaaks medverkan.

Esayas har hjälpt journalister, skribenter, filmare och publicister med nyheter, kontakter och översättningar, såväl i Sverige som utomlands. Tack vare Esayas medverkan kunde omvärlden för ett år sedan få reda på under vilka förhållanden Dawit Isaak sitter fängslad, något som  tidigare inte var känt.

Att lyssna på och översätta den bild som regimtrogna eritreanska föreningar sprider om Dawit och andra regimkritiker är förenat med obehag, risker och hotelser.

PK Väst vill med priset ge Esayas Isaak kraft att fortsätta sitt verk och inspirera alla kollegor att fortsätta arbeta för att Dawit Isaak och andra samvetsfångar i Eritrea friges.

Tidigare pristagare: 2009: Expo 2008: Democratic voice of Burma 2007: Reportrar utan gränser

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".