Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Eritreas indrivning av skatt kan nu utredas

Publicerat onsdag 9 november 2011 kl 14.53
1 av 2
Rezane Tesfazion (tv) och Medhanie Neraio i Uppsala polisanmäler Eritreas ambassad som driver in skatter i Sverige. Förmodligen är det första gången det sker i Sverige eftersom många är rädda för följderna. Foto Staffan Claesson/Scanpix
2 av 2
Förundersökningsledare Gösta Pettersson (tv) tar emot anmälan av Medhanie Neraio (mitten) och Rezane Tesfazion (th).Foto Staffan Claesson/Scanpix

-Det är utpressning som pågår mot svenskar med eritreansk bakgrund!

Det sade svensk-eritreanen Rezene Tesfazion, när han tillsammans med en kamrat i Uppsala polisanmälde den Eritreanska ambassadens indrivning av två procents skatt.

I sin polisanmälan tog de upp exempel på repressalier mot anhöriga i Eritrea.  Föräldrar där kan nekas utresa om deras barn i Sverige inte betalat sin exilskatt. Familjemedlemmar i Eritrea kan drabbas av näringsförbud, med mera.

Stockholm (TT)

Eritreanska ambassadens indrivning av skatt från svensk-eritreaner har polisanmälts.

Den kan strida mot principen om att myndighetsutövning inte får vara oreglerad i ett annat land.

När svensk-eritreanerna Rezene Tesfazion och Medhanie Neraio gick in på polishuset i Uppsala på tisdagen var det troligen första gången som exilskatten anmäldes i Sverige eftersom många är rädda för följderna. Själva har de inget att förlora.

-Vi är redan förrädare, sade Tesfazion torrt efteråt.

Många exileritreaner anklagar eritreanska ambassader i Sverige och andra länder för att med hot och utpressning driva in skatten - 2 procent av årsinkomsten.

-Vi sade att det är utpressning som pågår mot svenskar med eritreansk bakgrund, sade Tesfazion.

Repressalier

De tog i polisanmälan upp exempel på repressalier mot anhöriga i Eritrea. Föräldrar där kan nekas utresa om deras barn i Sverige inte betalat sin exilskatt. Familjemedlemmar i Eritrea kan drabbas av näringsförbud, med mera.

Skatten påtvingas exileritreaner när de behöver ha kontakt med sitt gamla hemlands myndigheter, till exempel söka pass. Och ett pass är ofta nödvändigt i kontakterna med svenska myndigheter. I Sverige räknar ambassaden ut skatten indirekt med hjälp av Skatteverket, eftersom slutskattsedeln måste visas upp.

Folkrättsligt tveksam

-Jag skulle tippa att anmälan hamnar hos internationella åklagarkammaren i Stockholm, sade Göran Pettersson som tog emot den vid Uppsalapolisen.

Chefsåklagaren i säkerhetsmål, Tomas Lindstrand, har funderat lite på Eritreas indrivning. Han frågar sig om den är förenlig med allmänna folkrättsliga principer när den inte är reglerad i internationella avtal.

-Det känns märkligt att en annan stat på svenskt territorium ska driva in skatt eller avgifter.

TT har förgäves sökt Eritreas ambassad. Regimen har tidigare hävdat att skatten är frivillig och nödvändig för det fattiga landet.

Ola Westerberg/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".