Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Läs om landets bottennotering i pressfrihet

Publicerat fredag 27 april 2012 kl 16.10

Azerbajdzjan noterar en bottennotering i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Med minst sex journalister och bloggare bakom galler och en allt mer repressiv inställning till det fria ordet har Azerbajdzjan idag rasat ner till en ny bottennotering i internationella pressfrihetsindex. Landet kan med sin 162.a plats på Reportrar utan gränsers lista räknas till de 18 värsta länderna i världen när det gäller angreppen mot pressfrihet, yttrandefrihet och demokrati, samt bland de tio värsta när det gäller fängslade journalister.

------------------------------------------------------------------------------------

Det senaste exemplet på övergrepp är överfallet på journalisten Idrak Abbasov, som den 19 april i år misshandlades svårt under nyhetsarbete utanför Baku.

http://www.indexoncensorship.org/2012/04/azerbaijan-idrak-abbasov-beaten/

Han hade samma dag tilldelats ett internationellt pressfrihetspris. Typiskt för den här sortens överfall på journalister och oppositionella är att de så gott som alltid utförs av anonyma civilklädda män, som inte omedelbart kan identifieras, men framför hotelser med hälsning från regimen eller som färdas i fordon som enligt vittnen tillhör säkerhetstjänsten.
 
Situationen för det fria ordet och demokratin i Azerbajdzjan – tidigare sovjetrepublik i Kaukasusområdet mellan Kaspiska havet och Svarta havet, självständigt sedan 1993, rikt på olja, med lika många invånare som Sverige och en konfliktfylld historia – har förvärrats betydligt sedan 2003 då president Ilham Aliyev övertog makten i landet efter sin far. Aliyevs regim har blivit mer och mer totalitär och korrupt, journalister och politiskt oppositionella hotas och angrips allt oftare på olika sätt och de oberoende medierna har blivit allt färre.

Partier, människorättsorganisationer, tidningar, tv- och radiostationer har bannlysts. Hela redaktioner har dragits inför rätta och dömts till skyhöga böter för förtal av politiska makthavare. Även musiker har drabbats av onåd då deras texter inte tilltalat regimen. Ett stort antal journalister har under de senaste åren överfallits, misshandlats och satts i fängelse och de mest uppmärksammade händelserna är de ännu olösta morden på två kända skribenter, journalisten och författaren Rafig Tagi i november 2011 samt redaktören för veckotidningen Monitor, Elmar Huseynov, år 2005. I takt med regimens övergrepp har dessutom militanta islamister blivit allt aktivare och fått starkare fotfäste i landet.

http://www.indexoncensorship.org/2012/03/azerbaijans-silenced-voices/

 
Europeiska kommissionen för mänskliga rättigheter har uttalat att en nödvändig åtgärd för att garantera yttrandefrihet är att möjligheten till åtal för förtal ändras, lagstiftningen används idag för att sätta obekväma regimkritiker i fängelse.
 
I det område där journalisten Malahat Nasibova är verksam – den isolerade enklaven Nachitjevan, en delrepublik i Azerbajdzjan med omkring en halv miljon invånare och yta motsvarande ungefär det svenska Medelpad – är läget om möjligt ännu värre än i modernationen. Den lokale ledaren Vasif Talibov har där försökt strypa all opposition och mycket få journalister är idag verksamma i regionen på grund av den riskabla situationen, med de hot och trakasserier som riktas mot de som arbetar med oberoende nyhetsförmedling.
 
Trots riskerna har Malahat Nasibova stannat i Nachitjevan. På grund av sitt outtröttliga arbete för pressfrihet, yttrandefrihet och demokrati har hon åtskilliga gånger arresterats, dragits inför domstol, trakasserats offentligt, mottagit dödshot och blivit misshandlad. Hennes och makens lägenhet har plundrats och utrustning har stulits. Även hennes man har misshandlats och fängslats. Men hon vägrar att ge upp. Hon har fortsatt att rapportera om missförhållandena i Nachitjevan till oberoende medier runt om i världen, som exempelvis Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/FL) och Turan, en oberoende Azerisk nyhetsbyrå. Hon har rapporterat om polisövergrepp mot invånarna, kidnappning av oppositionella, samt attacker mot journalister. Hon är dessutom fortfarande ordförande i den organisation som hon var med och grundade 2002, Democracy and NGO Development Resource Center, som arbetar bland annat mot korruption, för transparens i rättsprocesser och vid allmänna val, samt med att träna observatörer.
 
---
* De journalister och bloggare som idag sitter fängslade i Azerbajdzjan är följande.
Redaktören Avaz Zeynally och reportern Aidyn Dzhaniyev från den oberoende dagstidningen Khural, reportern Anar Bayramli och hans chaufför Ramil Dadashev från Sahar TV, redaktören Ramin Bayramov från nyhetssajten Islam-Azeri, samt regissörerna Zaur Guliyev och Vugar Goganov från den regionala TV-kanalen Khayal.
 
Källor: CPJ, Reportrar utan gränser.
---
---------------------------------------------------------------------------------- 
 
Länkar, oberoende källor till nyheter om och från Azerbajdzjan, samt området från Svarta havet till Kaspiska havet:
 
Institute for reporters' freedom and safety (Azerbajdzjan)
http://www.irfs.az/index.php?lang=eng

Nakhchivan Human Rights and Mass Media Monitoring
http://www.nakhchivan.org.az/az/component/search/?searchword=nasibova&ordering=&searchphrase=all

Radio Free Europe / Radio Liberty - Azerbaijani service
http://www.rferl.org/section/Azerbaijan/151.html

Index of censorship
http://www.indexoncensorship.org/2012/03/azerbaijans-silenced-voices/

WAN-IFRA, World Association of Newspapers and News Publishers har publicerat den mycket intressanta rapporten "Running scared" om situationen för pressfrihet i Azerbajdzjan (med stöd av bland andra Reportrar utan gränser).
http://www.wan-ifra.org/articles/2012/03/27/international-concerns-for-press-freedom-in-azerbaijan

Artiklar från Reportrar utan gränser
http://en.rsf.org/azerbaijan.html 

Artiklar från CPJ om området
http://cpj.org/europe/  
 
Caucasian Knot
http://www.eng.kavkaz-uzel.ru/

Freedom House
http://www.freedomhouse.org/regions/central-and-eastern-europeeurasia  
 
Twitterflöde om Azerbajdzjan
https://twitter.com/search/%23Azerbaijan

Rapporten "Running Scared"
http://www.article19.org/resources.php/resource/3003/en/running-scared:-azerbaijan's-silenced-voices

OSCE media representative condemns violent attacks on journalists
http://www.osce.org/fom/89759

Observations on the human rights situation in Azerbaijan. Freedom of expression, freedom of association, freedom of peaceful assembly
https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?id=1839497
file://localhost/ViewDoc.jsp

 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".