Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gräver djupt i det ytliga.
22 APRIL 2011

Stil om mat och mode

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 09.53
1 av 5
För god service för modevärlden? Foto: Scanpix
Bild från Pinar Yolacans fotoutställning Perishables. Foto: Pinar Yolacan
2 av 5
Bild från Pinar Yolacans fotoutställning Perishables. Foto: Pinar Yolacan
Bild från Pinar Yolacans fotoutställning Perishables. Foto: Pinar Yolacan
3 av 5
Bild från Pinar Yolacans fotoutställning Perishables. Foto: Pinar Yolacan
Bild från Pinar Yolacans fotoutställning Perishables. Foto: Pinar Yolacan
4 av 5
Bild från Pinar Yolacans fotoutställning Perishables. Foto: Pinar Yolacan
Bild från Pinar Yolacans fotoutställning Perishables. Foto: Pinar Yolacan
5 av 5
Bild från Pinar Yolacans fotoutställning Perishables. Foto: Pinar Yolacan

Denna påskhelg – då många av oss njutningsfullt smäller i oss ägg, lax och godis – ska vi ägna oss åt mode och mat. Men inte i sammanhanget anorexi, bulimi eller vilket BMI som är bäst. Istället ska vi ta en titt på varför raffinerade rätter så sällan uppskattas av trendsättande modedesigner, eller blir ”inne” och överallt förekommande i moderiktiga sammanhang. Varför är det snarare motsatsen som gäller? 

Gabrielle ”Coco” Chanel bjöd sina gäster på omelett. Carmel Snow, legendarisk chefredaktör för Harper’s Bazaar, föredrog martinis och injektioner med B-vitamin framför fast föda. Karl Lagerfeld är känd för att hinka i sig Pepsi Max och slänga ur sig citat som ”jag avskyr doften av mat som tillagas”. Och när Robert Duffy, som är modeskaparen Marc Jacobs VD, får frågan om vilken typ av restaurang han vill öppna i samband med nästa butik svarar han: ”ett trevligt och opretentiöst ställe där man kan ta sig en tonfiskmacka”.

Människor i modevärldens epicenter dras dessutom till restauranger med dålig mat och usel service, och har inte har något emot att betala dyrt för det, dessutom. Och den trendigaste rätt man kan servera idag? Chicken potpie. En degig paj med grötig fyllning. I veckans program undersöker vi detta masochistiska förhållande till mat i modevärlden närmare. Vi berättar mer om uttrycket ”ladies who lunch” och varför de kläder man bär som värd, eller värdinna, för en bjudning är så viktig.

Dessutom har vi träffat fotografen Pinar Yolacan i New York. En kvinna som arbetar med sammet och – inälvor. Låt säga att hon var tidigt ute med att göra köttklänningar. Med dessa vill hon ställa frågor om ålderdom, femininitet och förgänglighet. Vi har även mött modejournalisten Sofia Hedström och fotografen Anna Schori som för några veckor sedan lanserades vad som kan kallas för ”den första kokboken för kläder”. Modemanifestet – de stilsmartas handbok, är kritisk till dagens hetsiga modetempo där vi köper och förbrukar kläder i rasande takt. Mer om det i programmet.

Veckans gäst är Björn af Kleen, journalist, författare och restaurangrecensent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".