Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.

Sveriges radios nya vd behåller statligt uppdrag

Publicerat fredag 12 december 2008 kl 10.20

Mats Svegfors, som blir ny vd för Sveriges radio, har bestämt sig för att behålla uppdraget som regeringens filmutredare.
— Jag har ett antal uppdrag och kommer att avsäga mig dem med ett enda undantag, som jag brottats med, nämligen filmutredningen, säger Mats Svegfors till Medierna i P1.

I och med att han går från jobbet som landshövding i Västmanland till vd för Sveriges radio så kommer Mats Svegfors att avsäga sig sina sidouppdrag. Branschorganisationen Sveriges filmproducenters ordförande, Björn Rosengren, har sagt att han förutsätter att Mats 
Svegfors också avbryter arbetet med filmutredningen, för att undvika intressekonflikter.

Men efter att ha tvekat så har nu Mats Svegfors alltså bestämt sig för att behålla uppdraget. Ett avgörande skäl, förklarar han, är att han nu kommit halvvägs i utredningen och det är svårt att starta om. 
Dessutom var Sveriges radios tidigare vd Lisa Söderberg samtidigt ordförande i Svenska filminstitutet, påpekar han.
Blir det inga jävsproblem?
— Nej, egentligen inte. Jag kan i och för sig förutse situationen i en polemisk diskussion där en filmproducent eller så säger att ”vem är det vi talar med nu? Är det Sveriges radios oberoende chef eller en företrädare för regeringen?” Så visst finns det principiella frågor men också en praktisk verklighet. Och har jag tagit på mig något, där jag vet att filmsverige är beroende av att jag inte bryter processen, 
då måste jag ta ansvar för mitt beslut, säger Mats Svegfors.
Det var i juni i år som regeringen utsåg Mats Svegfors till statlig filmutredare, och senast nästa höst ska han lämna förslag på hur framtidens filmpolitik ska se ut och hur den ska finansieras.

Bland de uppdrag han nu lämnar finns den kristna mediekoncernen Berling Media, där han är styrelseordförande.
— Det utbröt väl inget vilt jubel. Vi håller precis på att byta VD. 
Och det är inte bra att byta både VD och styrelseordförande samtidigt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".