Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.

Färre korrespondenter och hårda fotbollsreferat

Publicerat torsdag 23 april 2009 kl 14.18

Hur dålig är utrikesbevakningen?
Antalet fasta korrespondenter minskar på redaktionerna. En undersökning som ”Medierna” har gjort visar att antalet fasta korrespondenter minskat med en tredjedel på tio år, på de allmänna nyhetsmedierna.

Frågan är hur det påverkar bevakningen av vår omvärld. Kritiker hävdar att utrikesrapporteringen utarmas, men de får mothugg av redaktionsledningar som anser att det bara handlar om att man idag använder andra anställningsformer.

Bengt Albons har varit utrikeschef och korrespondent på Dagens Nyheter och driver idag nättidningen utrikesbloggen. Han är starkt kritisk till utvecklingen och anser att utrikesbevakningen blivit sämre. ”De drar ner och säger att det blir bättre, men så är det inte”, säger han till ”Medierna”.

Martin Jönsson, redaktionschef på Svenska dagbladet, anser att det bara handlar om nya arbetssätt och att utrikesjournalistiken på hans tidning får minst lika mycket resurser som tidigare. 

Mångfald och journalistik
Bristen på mångfald på redaktionerna är ett problem som ofta lyfts fram. Samtidigt visar en rundringning som ”Medierna” gjort att det råder en viss förvirring på redaktionerna om hur man vill komma till rätta med problemet, och vad det är för journalister man söker för att öka mångfalden. Och frågan är också om ökad mångfald verkligen är ett sätt att påverka journalistiken. Enligt en undersökning som gjorts nyligen så är det inte journalisternas etniska bakgrund som avgör vilken journalistik som bedrivs. 

Indragen artikel med hårda ord om domare
Hur hård och dömande får man bli i rapporteringen från en fotbollsmatch? Den frågan blev aktuell efter ett matchreferat i Dagens Nyheter, där reportern jämförde domaren med det usla gräset på Grimsta IP. Artikeln har fått kritik och drogs också in från DN:s webb under en period, vilket visar hur känslig frågan är. Vi pratar bland annat med Robert Laul, sportreporter och bloggare på Aftonbladet, som är mycket kritisk till de hårda omdömena om domaren i referatet, och med Magnus Sjöholm, sportjournalist på Dagens Nyheter, som försvarar sina formuleringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".