Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Morgon i P4 Dalarna väcker lyssnaren med nyheter, trafik, smhi-rapporter, intressanta intervjuer och...

Chatt: Fråga om din deklaration

Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 09.54

Ställ dina deklarationsfrågor till Louise Enström, Skatteinformatör på Skatteverket.

Inger Rahm Beng:Får man göra avdrag för reparationer på sitt bostadshus när man har skogsbruk och deklarerar på NE-bilaga? Är Gårdsförsäkringen avdragsgill?
Louise Enström:Manngårdsbyggnad är en privatbostad och kostnaderna för denna fastighet är inte avdragsgilla i näringsverksamhet. Försäkringar för privatbostadshuset är inte avdragsgill medan försäkringar för näringsverksamheten är en kostnad i näringen.
Emmelie:Hej! Vad gör man om -ve och fasa- kontrollbeskedet försvunnit?? Kan man betsälla ett nytt? Av vem i så fall? Tack på förhand!
Louise Enström:Är det kontrolluppgifterna du menar kan du med en e-legitimation se allt på skatteverket.se. Är det det randiga pappret med säkerhetskoderna kan du inte få ut koderna igen. Men övriga uppgifter kan du få från Skatteverket.
TinTin:Jag har en firma registrerad på mig, men den har varit vilande under 2010. Behöver jag göra något speciellt då? Ska fylla i en NE - blankett med 0 kr, eller?
Louise Enström:Om det inte har hänt något i din verksamhet redovisar du 0 kr. En verksamhet kan inte vara vilande hos Skatteverket utan ska avregistreras om du inte har för avsikt att komma igång inom snar framtid. Avregistrering gör du via verksamt.se
Magdalena:Jag var snabb och sms deklarerade och kom på i efterhand att jag skulle ha gjort avdrag för resor. Går det att göra i efterhand, och i såfall hur?
Louise Enström:Du använder datorn och en e-legitimation så kan du ändra dina uppgifter. Har du inte möjlighet till detta kan du använda pappersdeklarationen.
Kurt Malm:K5 (bilaga) försäljning av fastighet. Hur hittar jag ingångsvärdet, inköpspris för beräkning av vinsten. Söker tax-värde från 1952, sökt hos Landsarkivet i Uppsala men inte hört något från dem. Skickat mail för 20 dagar sen. Finns någon kanal man kan söka själv?
Louise Enström:Värdet du söker ska du få av landsarkivet. Skatteverket har inte de uppgifterna. Försök att ringa till dem och påtala att du skickat mail tidigare. Du borde kunna få svar direkt på telefon. Har du namn och personnummer på ägaren av fasigheten 1952 underlättar detta.
rolf peterson:Kan jag deklarera elektroniskt för min fru som avled den 5 marsi år ? Kan jag göra avdrag på min frus deklaretion för förluster jag har haft på sålda aktier mot hennes vinster på sälda fonder ?
Louise Enström:Första året efter ett dödsfall deklarerar man precis som vanligt. Det innebär att om det finns förtryckta säkerhetskoder kan du använda dem. Troligtvis kan du inte använda e-legitimation. Eftersom du nämner aktieförsäljningar ska troligtvis en redovisning av detta göras på blankett K4. Du kan inte kvitta en persons vinster mot en annan persons förluster även om det är inom familjen eller mellan makar. Varje person deklarerar sina ekonomiska handlingar.
Kalle:Jag är högskolestuderande och jobbade bara lite grann förra året. Har inte fått några blanketter i år och släpps inte in med eleg på webben. Behöver jag inte deklarera då?
Louise Enström:Har du under 2010 haft inkomster under 17935 kr behöver du inte lämna deklaration.
Svensson:Varför läggs ROT-avdraget på i skatteuträkningen. Skulle man inte få dra av det?
Louise Enström:Fakturamodellen för ROT innebär att du betalar hälften av arbetskostnaden när du betalar din utförare. Detta är en preliminär skattereduktion. På slutskattebeskedet görs en avstämning av den preliminära och den slutliga reduktionen. Det innebär att en minuspost kommer för den slutliga reduktionen och den tidigare preliminära reduktionen läggs tillbaka som en pluspost. Har du tillräckligt utrymme för att få skattereduktion blir det + - 0kr, men om du inte betalar tillräckligt med skatt kanske du inte kan få full reduktion och det kan innebära att du måste betala in extra i skatt.
Kurt Malm:Kan jag ansöka om uppskov för inlämning av deklaration pga uppgifter saknas? Kan ansökan lämnas elektroniskt?
Louise Enström:Du kan ringa via skatteupplysningen 0771-567 567 och få anstånd att lämna deklarationen till den 16:e maj. Behöver du längre tid på dig måste du ansöka skriftligt. Du hittar blanketten på skatteverket.se under A i sökord A - Ö.
Danielssons:På NE-blanketten finns en ruta B3. Vi har tidigare år ej fyllt i denna ruta, men undrar vad detta värde kommer ifrån. Är det taxeringsvärdet på jordbruk och skogsbruk, och från vilket år, eller verkligt värde vid omarronderingen för några år sen? Skall tidigare deklarationer rättas? Eget kapital ökar väl? Kan vi då få negativ räntefördelning (R31)
Louise Enström:I rutan B3 ska du redovisa värdet för mark och anläggningstillgångar som itne får skrivas av. För att du ska få ett korrekt svar avseende din deklaration och dina uppgifter bör du ställa din fråga via skatteverket.se > kontakta oss > servicejouren. Då kan du redovisa just din situation och få svar utifrån detta.
Lotta:Har satt in en radonåtgärd som kostade 70.000 på fakturan är det spec. vad som är arbete och material, gjorde inget ROTavdrag i samband med att åtgärden gjordes, kan jag göra det nu? Vilken blankett i så fall?
Louise Enström:För att kunna få ROTavdrag måste man tillämpa fakturamodellen och det innebär att man ska komma överens med utföraren från början. Har du inte gjort det kan du inte få ROTavdrag för det utförda arbetet.
Patrik:Hur skaffar man ett bank-ID?
Louise Enström:En e-legitimation eller BankID skaffar man via sin internetbank. När man är inloggad mot banken så finns det under någon rubrik (olika för olika banker) att man kan hämta en legitmation. Har man problem med hämtningen finns en teknisk support för bank-ID och även webbplats där du kan läsa mer www.e-legitimation.se
T:Hej! Jag har redan skickat in min deklaration via internet, men fick nu ett mail med en uppdaterad inkomstuppgift från en av mina arbetsgivare. Det visade sig att de felaktigt redovisat min bruttoinkomst som inbetalad skatt, vilket jag inte lade märke till. Kan man uppdatera deklarationen även efter att man skickat in den elektroniskt?
Louise Enström:Om du loggar in igen med din e-legitimation så ser du säkert att uppgifterna har ändrats och du kan även godkänna dem ige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".