Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4 Gävleborg är programmet som gör dig smart, uppdaterad och glad.

Hjort med smak av hösten

Publicerat måndag 22 oktober 2007 kl 11.44

Ca 8 pers

8 bitar hjortytterfilé (à 150 g) eller annat vilt kött
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 msk smör
Svartvinbärssky:
3/4 dl strösocker
2 dl svarta vinbär
2 dl rödvin
6 dl vatten
3 msk koncentrerad kalvfond
100 g rumstempererat smör

Kantarellsky:
1 finhackad schalottenlök
1/2 liter rensade kantareller
2 msk smör
2 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk koncentrerad viltfond
eventuellt salt
1 krm peppar
Svampragu:
1 liter blandad svamp, t ex trattkantarell, kantarell och karljohan
2 msk smör
2 krm salt
1 krm peppar

1. Svartvinbärssky: Smält sockret på medelvärme i en stekpanna tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt svarta vinbär, rödvin och koka tills sockret smälter igen. Häll i kalvfond och koka ihop till hälften ca 3 dl återstår. Sila.

2. Kantarellsky: Fräs schalottenlök och kantareller i smör. Häll på rödvin, vatten och viltfond och koka ihop tills 3 dl återstår.
Mixa såsen och smaka av med salt och peppar.

3. Servering: Sätt ugnen på 125°. Krydda köttet och bryn det runt om i smör. Efterstek i mitten av ugnen till 60°, 20-25 min. Låt vila 10 min i smör- eller bakplåtspapper.

4. Stek svampen i smöret och smaka av med salt och peppar.

5. Hetta upp svartvinbärsskyn och vispa ner det rumsvarma smöret. Hetta även upp kantarellskyn.

6. Skär upp köttet, servera med potatiskroketter, svamp, samt svartvinbärssky och kantarellsky.

Mustig svampstuvning

Fräs ihop svamp och lök med smör slå på grädde låt koka ihop red ev. av med lite maizena.

Smaka av med salt och peppar

Servera detta till en västerbottenpaj eller som tillbehör till varmrätt fisk/kött välj själv.

Vad man än väljer att servera denna stuvning till blir underbart.

Recept av Marie Sallerström Johnson Köksmästare Söderfors Herrgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".