Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddag i P4 Gävleborg är programmet som gör dig smart, uppdaterad och glad.

Lektion 11

Publicerat torsdag 15 november 2007 kl 09.47

Denna lektion pratade vi om det fjärde T:t-Ta hand om(förmågan att ta hand om sin röst). Här kommer lite tips både i allmänhet och om du känner att din röst inte är på topp, till exempel vid stress eller förkylning.

Vi stress eller nervositet kan ditt struphuvud åka upp, axlar och nackmuskler blir spända. Detta skapar spänningar, rösten går upp i ett högre tonläge vilket gör att du talar eller sjunger i ett spänt läge och kan i längden vara skadligt för rösten. Du kan göra gäspövningarna som finns i tidigare lektioner. När du gör gäspövningarna så sjunker struphuvudet , rösten blir avspänd och får en bättre klang.

Om du upplever att du har en gäll röst eller att din röst ligger i ett för högt tonläge, detta kan du märka om du ofta är hes eller blir hes om du pratar en längre stund, försök att hitta ett mörkare tonläge med hjälp av gäsp övningarna för att ställa in rösten i rätt läge och sedan använda talövningarna i de tidigare lektionerna. Du skall dock inte sänka rösten så att den låter knarrig, du kan lyssna på lektionen så hör du exempel på detta. Det är väldigt slitigt för stämbanden.

Om du känner att du måste tala starkare höj inte röstläget utan arbeta istället med bukandning och ”magmusklerna”. Rikta rösten mot den som befinner sig längst bort då blir det mindre knarr och bättre klang.

Tänk också på din kroppshållning, med en god och avspänd hållning låter rösten bättre. Och öva på att använda bukandning både i tal och sång.

Andas så mycket som möjligt med näsan, speciellt när det är kallt ute. Det renar inandningsluften och gör det fuktigare och är skonsammare för rösten.

Vid förkylning och heshet tänk på att vila rösten, om du måste tala eller sjunga gör det mjukt och skonsamt. Viska inte, det sliter och vissla inte heller för det aktiverar också stämbanden. Om du har hosta så använd hostmedicin så fort som möjligt, så att du hostar och harklar dig så lite som möjligt, det kan skada stämbanden när de redan kan vara svullna och sköra av förkylningen. Vid kraftig heshet är det total röstvila som gäller. Sömn är också viktigt, om du sover dåligt så får du ett nedsatt immunförsvar och då blir det svårt att stå emot infektioner.

Undvik cigarettrök som förutom den generella hälsoeffekten också torkar ut och irriterar slemhinnorna.

Det finns många huskurer om vad du skall äta eller dricka för att din röst skall må bra, jag vill dock upplysa om att eftersom stämbanden sitter tvärs över luftstrupen och allt du äter och dricker hamnar i matstrupen så kommer mat och dryck aldrig i kontakt med stämbanden. Vilket betyder att rent logiskt spelar det ingen roll vad du äter och dricker för det påverkar inte stämbanden. Dock kan du andas in ånga med till exempel kamomill eller pepparmynta. Ångan kommer i direktkontakt med slemhinnorna och tillför fukt vid inandning.


Lektion 12

Att ta hand om sin röst handlar också om att vara uppmärksam på i vilken form rösten är. Om du när du sjunger eller talar, känner en molande värk i halsen, får rethosta eller hör hur rösten låter spräckt bör du kontakta en läkare. Det är tecken på rösttrötthet.

Du bör också vara aktsam med att dricka alkohol när du skall sjunga, alkoholen bedövar musklerna, vidgar blodkärlen och det kan uppstå en liten svullnad på stämbanden. Detta märker sångaren genom att det blir svårare och kräver mer kraft att ta höga toner. Detta gör att du inte ”känner” din röst på samma sätt, vilket kan leda till att du sjunger så att det skapar onödigt slitage.

Vi återknöt till ett av de fyra T:na som vi pratat om tidigare, tolkning och lyssnade på två olika exempel på hur man kan tolka samma musik och text på helt olika sätt, dessa kan du lyssna på i programmet. Vad kan du som sångare göra för att beröra publiken? När du som förmedlare av text och melodi får lyssnaren/publiken att känna igen sig en situation, skapa en stämning och kanske applicera det de hör på sitt eget liv, då  har du förmågan att ge publiken en konstnärlig upplevelse, publiken blir medskapande. Du kan läsa lektion 10, där finns det tips på hur du skall studera in en sång eller text.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".