Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Varken först eller sist in i en frostig tränarrelation

Publicerat fredag 4 november 2011 kl 11.18
Foto: Scanpix

När Zlatan i hans nya bok beskriver relationen med Pep Guardiola finns det de som tänker "han är säkert inte helt oskyldig". Andra tänker "usch vad hemskt, man kan ju inte behandla en av sina anställda som luft".

Sanning att säga är att Zlatan varken är den första eller sista som hamnat i en frostig relation med sin tränare.

"En bra tränare kännetecknas inte av någon som låter dig spela för att du tycker att du ska göra det."

När Zlatan hyllar Mourinho och sågar Pep finns det en stor skillnad tränarna emellan; Mourinho startade alltid Zlatan, oavsett hur dålig han var. Pep insåg att Zlatans spelstil stjälpte mer än den hjälpte Barcelonas spel och bänkade honom.

Pep har fått kritik av fler spelare än Zlatan för hans ledarstil men Mourinho har, även han, fryst ut spelare under hans tid som tränare. Man ser oftast förbi sådant beteende när man inte drabbas själv.

Att Mourinho behandlat andra spelare såsom Pep behandlade Zlatan rör säkerligen inte vår svenska stjärna i ryggen eftersom han inte drabbades i Inter. Men när han själv hamnade i en sits, som han var väldigt ovan i, där han inte var nummer 1 och inte fick spela till vilket pris som helst så blev reaktionen desto starkare.

Det jag menar är att precis som tränare gör subjektiva bedömningar av spelares kvalitéer gör spelare detsamma med tränare. Det är lika ovanligt att en spelare som startar kritiserar tränaren som det är att en som inte får starta hyllar tränaren.

Ska vi i en utopisk värld måla upp en bild av den ultimata tränaren blir den relativt enkel i teorin, desto svårare i verkligheten.

En bra tränare är någon som behandlar alla olika (eftersom alla är olika), kan motivera såväl startspelare som bänkspelare och som är lika bra på att jobba med människor som hon är på att dra streck över en taktiktavla.

En bra tränare är även den som skapar en sund konkurrens spelare emellan. Sund konkurrens innebär att den som är i form för tillfället spelar.

Det har varit Hamréns styrka i landslaget hittills. För med en sund konkurrens är det de bästa för tillfället som spelar och eftersom form är en färskvara vet en spelare på läktaren att det lika gärna kan vara hans tur att starta nästa gång. På samma sätt är en spelare på plan medveten om att man måste prestera för att få spela och det höjer prestationen.

För att tydliggöra poängen kan vi beskriva osund konkurrens. Där startar spelare, oavsett form vilket gör att en bänkspelare tillslut känner hopplöshet över att hur väl han/hon än presterar på träning så får denne ändå aldrig starta. Den startande spelar blir förr eller senare bekväm och en bekväm idrottsman ger kanske 99% men aldrig någonsin 100%.

Känslan av maktlöshet kan därefter sprida sig från fotbollsplan in till spelarens privatliv och där blir man nedstämd och känner sig oduglig som spelare, såväl som människa.

Kanske är det denna känsla Zlatan upplevde under den tunga tiden i Barcelona eftersom han i boken ska ha skrivit att han "funderade på att sluta" då.

Bra tränare är viktiga för ett framgångsrikt lag precis lika viktiga är bra spelare. En bra spelare (om vi bortser från fotbollskvalitéerna) är en som objektivt kan värdera sin prestation istället för att låta ego och heder grumla sin självbild.

Eftersom bedömningen av tränare och spelare alltid är subjektiva är din åsikt lika mycket värd som alla andras i denna konflikt mellan tränaren för Barcelona FC som av Zlatan kallas "filosofen" och denna svenska superstjärna som Pep i tur säkert muttrar "bråkstake" om.

Han var inte först och kommer definitiv inte bli sist in i en frostig tränarrelation, den gode Zlatan.

Emelie Ölander
emelie.olander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".