Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

6 september 2002

Publicerat fredag 6 september 2002 kl 11.35
SMÖRDEGSFLARN MED LÖK OCH OLIVER, FLÄSKFILÉ MED VITLÖKSGRÖNSAKER och ANNORLUNDA SVARTVINBÄRSKRÄM.
FÖRRÄTT:
SMÖRDEGSFLARN MED LÖK OCH OLIVER

INGREDIENSERNA:

1 lök
2 msk olivolja
3 kvistar färsk rosmarin
1 1/2 dl gorgonzola i bitar
1 dl svarta oliver
Salt
1 dl gröna oliver
Smördeg

GÖR SOM FÖLJER :
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Skala löken och gör lökringar av den. Hacka bladen från rosmarinen. Blanda olja, lök och hackad rosmarin. Sedan är det dags att lägga i osten och även oliverna. Tillsätt lite salt om det skulle behövas. Gör 4 st lämpligt stora plattor av smördeg. Glöm ej att nagga plattorna med en gaffel, detta för att de inte ska stiga så mycket vid gräddning. Lägg plattorna på en bakplåt och fördela blandningen ovanpå. Detta gräddas nu i ugnen till det hela blivit gyllenbrunt. Vid servering så bör flarnen vara ljumma.

VARMRÄTT:
FLÄSKFILÉ MED VITLÖKSGRÖNSAKER

DETTA BEHÖVS:

Ca 650 g fin fläskfilé
8 – 10 potatisar
8 vitlöksklyftor
Salt och peppar
125 g gröna bönor
4 tomater
1 pkt bacon
1 – 2 msk smör

TILLAGNINGEN:
Börja med att skala potatisen och skär den i skivor, skala även 2 vitlöksklyftor samt skiva dessa.
Stek potatisen samt vitlöken i smör i ca 8 minuter, detta på svag värme. Skala resterande vitlök och skär bönorna i bitar och klyfta tomaterna. Strimla och stek baconet så det blir knapert. Stek i 2 msk smör vitlöksklyftorna, tomater, bacon och bönor. Rör om och smaka av med salt och peppar. Håll detta varmt. Dela upp filéerna i 4 lika stora bitar och banka ut dem en aning. Stek dem sedan i smör i ca 5 minuter på varje sida detta görs på mellanvärme. Glöm ej att krydda. När detta serveras så läggs potatis och kött först på tallrik och toppa med vitlöksgrönsakerna.

DESSERT:
ANNORLUNDA SVARTVINBÄRSKRÄM

INGREDIENSERNA:

5 msk svartvinbärsgelé
1 1/4 dl socker
5 msk majsena
40 g smör
1 1/2 dl mjölk
2 äggulor
2 äggvitor
1 1/2 dl yoghurt naturell
2 msk kalaspuffar

TILLAGNINGEN:
Börja med att röra samman socker, maisena, vinbärsgelé, smör och mjölk i en tjockbottnad kastrull. Koka upp detta och låt det sjuda några minuter, rör hela tiden så det inte bränner fast. Detta får stå och svalna ordentligt innan äggulorna rörs ner. Nu är det dags att röra ner yoghurten. Vispa äggvitorna ordentligt och vänd sedan ner dem i krämen. Fördela upp krämen i fyra portionsskålar eller glas.Ställ in detta i kylen i ca 30 minuter. Strax innan det serveras så strös lite kalaspuffar på varje skål eller glas.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.