Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

13 september 2002

Publicerat fredag 13 september 2002 kl 11.48
KRÄFTFYLLD AVOKADO, SPÄTTAFILÉ SWEET CHILI och HALLON OCH FIKON MED CREME FRAICHE
FÖRRÄTT:
KRÄFTFYLLD AVOKADO

INGREDIENSERNA:
4 msk majonnäs
4 msk hackad blekselleri
1 msk hackad chilipeppar
1 msk stark senap
2 msk hackad persilja
4 droppar tabasco
1 msk pressad citron
250 g kräftstjärtar i lag
1 msk pressad citron
Salt
Cherrytomater
Svarta oliver
Sallad

GÖR SÅ HÄR:
Blanda de första åtta ingredienserna till en krämig kräftsallad. Krydda med lite salt och pressad citron. Låt kräftsstjärtarna rinna av ordentligt i en sil innan de blandas i.
När detta är gjort så ställs det hela in i kyle någon timme. Det går naturligtvis att köpa färdigt kräftsallad om man känner sig en aning lat.
Skala avokadon, dela den i mitten och ta bort kärnan. Stryk cirton på avokadoköttet. Lägg grovt riven sallad på en tallrik och ställ en avokadohalva på varje. Fördela ut kräftsalladen på avokadona och garnera med cherrytomater och svarta oliver.

VARMRÄTT:
SPÄTTAFILÉ SWEET CHILI
INGREDIENSERNA:

600 g spättafilé
1/2 lök
1 tsk salt
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
1 dl persilja
Saft av en halv citron
2 msk olja
1 tsk sambal olek
1 msk honung

TILLAGNINGEN:
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Krydda filéerna med salt. Smörj en ugnsfast form. Vik ihop fiskfiléerna och lägg dessa i formen.
Finhacka vitlök, lök, persilja och paprika. Detta fräses i olja i medelvarm panna. Låt fräsa några minuter innan citron, sambal olek och honung rörs ner. Denna blandning hälls sedan över fisken och körs i mitten av ugnen i 15 minuter.
Servera med ris eller pressad potatis. Färga gärna riset gult med gurkmeja.En härlig sallad med pressad citron över passa alldeles utmärkt till denna fiskrätt.

EFTERRÄTT:
HALLON OCH FIKON MED CREME FRAICHE

DETTA BEHÖVS:
150 g frusna eller färska hallon
2 tunt skivade färska fikon
5 msk Creme Fraiche
5 msk brunt farinsocker

TILLAGNINGEN:
Fördela hallonen i dyra eldfasta portionsformar. Fördela de skivade fikonen på hallonen. Strö på lite av den bruna farinsockret på varje form.
Lägg 1 1/2 msk Creme Fraiche på varje skål och strö till sist på 1 msk farin på toppen.
Starta grillen som finns i ugnen och ställ formarna på ett ugnsgaller eller plåt i ugnen cirka tre minuter eller till sockret börjar smälta.
Vid servering ställs formarna på en tallrik med servett.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.