Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

20 september 2002

Publicerat fredag 20 september 2002 kl 12.13
VEGETARISKT PALSTERNACKA MED SVAMPFRIKASSÉ, KASSELER MED CURRYSÅS och SMÖRDEGSINBAKAD KRUTRÖKSOST.

FÖRRÄTT: VEGETARISKT PALSTERNACKA MED SVAMPFRIKASSÉ DETTA ÄR BRA ATT HA: 4 – 5 palsternackor 2 msk olja Salt och peppar 1 äpple 1 liter blandad färsk svamp 1 msk smör 1/2 dl hackad persilja TILLAGNINGEN: Börja med att skala och dela palstenackorna samt att lägga dem i ugnssäker form av något slag. Krydda med salt och peppar samt droppa över olja. Ställ in dem i en 200 grader varm ugn i ca 15 – 20 minuter. Rensa svampen samt skala och klyfta äpplet, ta bort kärnorna. Fräs både äpplen och svamp i lite smör i ca 1 minut. Så är det dags att ta ut palsternackorna från ugnen och blanda persiljan med dessa. Servera genom att fördela palsternackorna på fyra tallrikar och svampblandningen på. VARMRÄTT: KASSELER MED CURRYSÅS DETTA ÄR BRA ATT HA: Ca 800 g fin kasseler 1 msk smör 8 skivor ananas - färska eller på burk 4 portioner pasta TILL SÅSEN: 3 dl buljong 1 liten hackad lök Cirka 5 – 6 msk grädde 1 skivad banan 1 – 2 msk curry 1 msk smör Salt och peppar GÖR SÅ HÄR: Börja med att skiva kasselern. Fortsätt med att göra såsen genom att smörfräsa den hackade löken i några minuter. Tillsätt den skivade bananen som får fräsa med någon minut. Blanda i curry och det efter egen smak. Häll i buljongen och låt det hela koka några minuter. Krydda. Smaka nu av och krydda på om det skulle behövas. Tillsätt grädden och låt det koka upp. Red av till lämplig tjocklek. Koka pastan som inköpts. Stek kasselern i lite smör. Stek även ananasskivorna i lite smör. Servera genom att lägga pastan i mitten på tallrik och kasseler samt ananas på var sin sida om pastan. Slå lite sås över det hela och servera resten vid sidan av. DESSERT: SMÖRDEGSINBAKAD KRUTRÖKSOST INGREDIENSER: 250 g riven krutröksost 1 pkt fryst smördeg Ägg till pensling 8 msk varm sylt av något slag TILLAGNINGEN: Börja med att kavla ut smördegen så den blir en aning tunnare. Skär sedan ut fyra lika stora bitar. Tänk på att degen ska vikas dubbel. Fördela den rivna osten ut på smördegsplattorna. Vik sedan över så att osten täcks helt. Platta sedan till med en gaffel runt hela degbiten. Pensla det hela med uppvispat ägg. Lägg ett lätt smörat smörpapper på en bakplåt och lägg därefter ostknytena på smörpapperet. Grädda detta i en 225 grader varm ugn i ca 15 min eller till det hela fått fin gyllenbrun färg. Under tiden så värms den sylt som ska användas på. Servera direkt på tallrik, garnera med några fina myntablad.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.