Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

27 september 2002

Publicerat torsdag 26 september 2002 kl 19.13
MUSSLOR MED KRYDDÖRTER, LÖVBIFF MED SARDELLSMÖR och KANELDOFTANDE ÄPPLEN.
FÖRRÄTT MUSSLOR MED KRYDDÖRTER VÅRA INGREDIENSER:
Ca 1 kg färska blåmusslor 3 dl vitt vin 4 st finhackade schalottenlökar 1 kvist färsk dragon, persilja, färsk körvel och lite färsk basilika 2 msk smör. SÅ HÄR GÖR VI MED INGREDIENSERNA: Vi börjar med att borsta och rengöra musslorna och de som inte ser riktigt fräscha ut kastar vi. Knacka på dem om skalen inte är slutna. Skulle inte skalen sluta sig efter detta så kasta dem. Ta sedan smöret och lägg ner detta i en lämplig panna med lock. När det blivit varmt så lägger vi ner den hackade löken samt kryddorna. Låt detta fräsa samman i några minuter innan vi häller i vinet. Låt vinet koka upp innan vi häller i musslorna, lägger på locket och skar nån gång då o då under den cirka sex min långa koktiden. Ta upp musslorna med hålslev och lägg dem i en skål. Koka upp lagen och krydda på om det behövs. Slå lagen över musslorna och servera. Vill man så kan man servera någon god dressing och rostat bröd till. VARMRÄTT: LÖVBIFF MED SARDELLSMÖR DETTA ÄR BRA ATT HA: 4 – 8 fina lövbiffar 3 msk hackad persilja 1 msk kapris 1 brk sardellfiléer 1 msk hackad lök 2 vitlöksklyftor 4 msk olivolja 150 g mjukt smör 4 port lättkokta rotfrukter; morötter, palsternacka, kålrot och rotselleri i bitar Kokt potatis i bitar GÖR SÅ HÄR: Gör sardellsmöret genom att i en mixer mixa persilja, sardeller, vitlök, kapris samt lök. Tillsätt oljan försiktigt på slutet. Denna röra blandas med det mjuka smöret. Spara en klick till stekningen av potatis och grönsaker. Lägg ut lövbiffarna och krydda dessa med salt o chpeppar. Stek potatisen i lite sardellsmör. När potatisen är nästan färdig blandas rotfrukterna i. Låt detta steka i ca 4 minuter. Lägg detta på ett serveringsfat och stek därefter lövbiffarna. Lägg biffarna på grönsaksblandningen. Servera sardellsmöret i en skål vid sidan av. DESSERT: KANELDOFTANDE ÄPPLEN DETTA ÄR BRA ATT HA: 4 – 6 äpplen 2 msk smör 2 msk socker 1 tsk kanel 4 msk äppelmos 2 dl grädde 16 små maränger Citronmeliss GÖR SÅ HÄR : Börja med att skala och kärna ur äpplena samt skär dem i klyftor. Värm smöret i en stekpanna och stek äppelklyftorna i smöret samt krydda med socker och kanel. När detta är gjort så läggs äpplena upp på fyra tallrikar. Håll detta varmt. Lägg nu en matsked äppelmos på varje äppelportion. Vispa grädden och spritsa den fint på varje portion. Lägg några maränger på varje portion och garnera med fina blad av citronmeliss. Vill man inte ha grädde så det utmärkt att servera med god vaniljglass.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.