Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

4 oktober 2002

Publicerat fredag 4 oktober 2002 kl 11.25
VÄSTERBOTTENSPLÄTTAR MED SVAMP, LAXÖVERBAKAD SALTSILL och STEKTA ÄPPELSKIVOR MED BÄR.
FÖRRÄTT VÄSTERBOTTENSPLÄTTAR MED SVAMP INGREDIENSER: 100 g riven Wästerbottensost 1 dl vetemjöl 3 äggulor 3 äggvitor 1/2 dl vispgrädde 100 g kokt potatis Salt och peppar 2 msk smör 300 g blandad svamp 2 msk hackad lök TILLAGNING: Börja med att i en bunke blanda ost, äggulor, grädde och mjöl till en smet. Pressa sedan ner potatisen i smeten och blanda ordentligt. Krydda med salt och peppar. Vispa upp äggvitan och blanda ner den i smeten. Värm en plättlagg eller stekpanna och stek små fina plättar. Stek i smör. Håll plättarna varma. Rensa svampen samt hacka löken. Fräs löken och svampen, också det i smör. Servera en eller två plättar per person. Lägg plättar på en tallrik och lägg den brynta svampen på dessa och om man vill kan man lägga en bit gott persiljesmör på topp. VARMRÄTT LAXÖVERBAKAD SALTSILL DETTA ÄR BRA ATT HA: 4 st urvattnade sillfiléer 200 g laxfilé Salt och peppar 1 ägg 1 – 1 1/2 dl grädde 2 1/2 dl Creme Fraiche 3 msk hackad gräslök 1 msk pressad citron Citronpeppar GÖR SÅ HÄR: Börja med att blanda samman Creme Fraiche, citron och gräslök. Smaksätt sedan med salt och citronpeppar. Låt detta stå kallt. Mixa laxköttet tillsammans med ägget samt salt och peppar. Tillsätt grädden genom att hälla ner den i en jämn stråle. Lägg sillfiléerna i en smord ugnsfast form och spritsa laxsmeten så att det täcker sillen. Baka av detta i en 175 grader varm ugn till det fått fin gyllenbrun färg. Servera detta med gräslökssåsen och kokt potatis. DESSERT STEKTA ÄPPELSKIVOR MED BÄR INGREDIENSERNA: 2 stora äpplen 1/2 citron 1 dl socker 1 1/2 dl sötmandel 1 ägg 4 msk vetemjöl Vatten 1 msk smör 200 g blandade bär 2 tsk honung 1 tsk vodka Citronskal TILLAGNINGEN: Skala och kärna ur äpplen. Skiva dem sedan i ca 5 – 8 mm tjocka skivor och gnid in dem med citron så de inte mörknar. Sockra sedan skivorna på båda sidor. Hacka mandeln och vispa upp ägget med lite vatten. Vänd äppelskivorna i mjöl, sedan i ägg och till sist i den hackade mandeln. Stek dessa äppelskivor i smör så de blir gyllenbruna. Smält honungen tillsammans med citronskal och vodka. Till sist rör ner bären ner försiktigt. Servera genom att lägga upp äppelskivor (2 st) på tallrik och fördela bären över. Servera gärna detta med en härlig vaniljsås.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.