Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

11 oktober 2002

Publicerat fredag 11 oktober 2002 kl 12.01
SURSTRÖMMINGSGUBBRÖRA, ÄLGGRYTA MED ROTFRUKTER och BLÅBÄSSUFFLÉ
FÖRRÄTT SURSTRÖMMINGSGUBBRÖRA INGREDIENSER: 300 g surströmming 2 dl mjölk 2 ägg 3 msk hackad gräslök 3 msk hackad dill Salt o peppar 4 skivor kavring 1/2 rödlök Lite strimlad sallad 1 msk olja 1 tsk rödvinsvinäger GÖR SÅ HÄR: Laka ur strömmingen i mjölk i ca 1 timme. Rensa strömmingen om man inte använder filéer och skär den i lite grova biter. Blanda strömming, dill, gräslök och de hackade hårdkokta äggen. Gör detta försiktigt. Salta och peppra om det skulle behövas. Lägg kavringsskivorna på tallrikar och fördela ut röran på dessa. Skala och hacka rödlöken som blandas med salladen. Blanda olja och vinäger och smaksätt med salt o peppar. Blanda nu denna vinegrett med sallad och lägg den vid sidan av kavringen. Garnera gärna med lite fina kvistar av färsk timjan. VARMRÄTT ÄLGGRYTA MED ROTFRUKTER DETTA ÄR BRA ATT HA: 800 g älgkött 2 msk smör 250 g blandade rotfrukter 3 dl rött vin 5 dl buljong 1 lagerblad 1/2 tsk torkad timjan 6 st torkade enbär Salt och peppar Majsena till redning TILL ROTFRUKTERNA: 1 morot 1 palsternacka 10 små schalottenlökar 50 g kantareller Persilja 1 msk farinsocker 100 g rimmat fläsk TILLAGNINGEN: Tärna köttet och bryn det i smör i en lämplig gryta. Lägg ner grönsakerna efter en stund och låt dem bryna med. I med vinet och låt det koka samman. Tillsätt kryddor och buljong. Koka upp och låt det hela koka i ca 1 timme. Sila av buljongen och plocka ur köttbitarna, slå bort grönsakerna. Blanda köttet med buljongen i samma gryta, koka upp och red av med majsena. Stava upp moroten och palsternackan samt hacka löken. Fräs detta i smör tillsammans med svampen samt krydda med farinsocker och salt. Knaperstek det strimlade fläsket och strö detta på grytan tillsammans med grönsakerna avsluta med hackad persilja. Servera gärna potatismos till detta. DESSERT BLÅBÄSSUFFLÉ INGREDIENSERNA: 75 g blåbär, gärna färska 1 msk osaltat smör Vetemjöl 2 msk vatten 1 1/2 msk maizena 1 1/2 dl socker 2 äggvitor TILLAGNINGEN: Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Smält smöret och pensla och mjöla fyra små kokottformar med raka kanter. Ställ dessa i frysen. Koka nu samman blåbär, vatten och majsena med ca 1 dl av sockret till en tjock krämig konsistens. Detta får nu stå och svalna. Vispa äggvitan hårt. Resterande socker tillsätts och vispa ytterligare ca 1 minut. Så är det dags att vända ner vitan i blåbärskrämen. Gör detta försiktigt. Fördela ut smeten i formarna och grädda dem i ugnen i ca 15 minuter. Öppna inte ugnsluckan under gräddningstiden. Pudra på florsocker på toppen av suffléerna innan de serveras.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.