Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

18 oktober 2002

Publicerat torsdag 17 oktober 2002 kl 23.59
PAJ MED LÖK OCH BACON, ANSJOVISTORSK och LINGONPAJ.

FÖRRÄTT PAJ MED LÖK OCH BACON INGREDIENSERNA: 50 g smör 1 1/2 dl kesella 3 dl vetemjöl 3 msk vatten 1 pkt bacon 2 st gula lökar 3 st ägg 2 dl gräddfil 2 dl riven ost Salt och peppar TILLAGNINGEN : Börja med att blanda smör, kesella och mjöl. Gör gärna detta i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta så det blir en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform som är ca 26 cm i diameter och förgrädda ca 10 min i en 225 grader varm ugn. Fräs det strimlade baconet och den skivade löken, utan fett. Blanda sedan ner äggen och gräddfilen samt krydda. Blanda detta ordentligt. Häll ner detta i pajskalet, strö över den rivna osten och grädda i ugnen i ca 15 minuter. När det serveras så passar det utmärkt att servera en sallad till detta. VARMRÄTT ANSJOVISTORSK DETTA BEHÖVS : Ca 600 g torskfilé 2 msk smör Cirka 50 g ansjovisfiléer 1 dl ströbröd 1 knippa dill 3 tomater Salt o peppar 2 dl grädde blandat med 1 dl mjölk GÖR SÅ HÄR: Skär fisken i fyra lika stora bitar. Finhacka ansjovisfiléerna och fördela ut det på fisken. Vänd nu fisken i ströbröd. Sedan är det dags att finhacka tomaterna och dillen. Stek fisken på svag värme ca 3 – 4 minuter på varje sida. Gör detta i smör. Tillsätt gräddmjölken, men slå den vid sidan av fisken i pannan. Låt detta småkoka i ca 5 minuter. Krydda med salt o peppar och tillsätt tomater samt dill. Se till att behålla frasigheten på toppen av fisken och låt den undre delen bli gräddkokt. Detta bör serveras med mandelpotatis. DESSERT LINGONPAJ INGREDIENSERNA : 1 liter ligon 1 1/2 dl socker 2 msk vetemjöl TILL DEGEN: 100 g smör 1/2 dl socker 2 dl vetemjöl SÅ HÄR GÖRS DET HELA: Blanda lingon, socker och 2 msk vetemjöl i en skål. Se till att allt blandas ordentligt. Ta fram en låg pajform och smörj den en aning innan lingoblandningen fördelas ut på botten av formen. Smält nu smöret i en panna och blanda ner socker och mjöl under ständig omrörning. Fördela ut denna deg över lingonen och grädda sedan det hela i en 200 grader varm ugn i ca 30 minuter. När detta serveras så går det alldeles utmärkt att servera vispad grädde till, det är inte heller fel att smaksätta grädden med en anig portvin.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.