Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

25 oktober 2002

Publicerat fredag 25 oktober 2002 kl 10.49
SILLÅDA, CITRON OCH KUMMINKYCKLING samt RISKARAMELL MED APRIKOSER.

FÖRRÄTT SILLÅDA INGREDIENSER: 2 filéer inlagd sill 2 ägg 4 kokta potatisar 2 dl mjölk 1 tsk curry 1 rödlök 1 äpple 80 g smör 1 dl syltlök 1 knippa dill Salt och peppar Strösocker TILLAGNINGEN : Börja med att sätta ugnen på 180 grader. Skiva potatisen tunt och lägg den i botten på en smord form. Rör samman ägg, curry, mjölk och salt o peppar. Slå detta över potatisen och grädda i ugnen ca 30 min. Finhacka det skalade äpplet samt rödlöken. Bryn detta i smör med lite strösocker. Tillsätt syltlöken. Ta sillfiléerna och skär dem i bitar som läggs på den varma potatisen. Slå äpple och lök över det hela och toppa med hackad dill. Smör, tunnbröd och god ost är jättegott till detta. VARMRÄTT CITRON OCH KUMMINKYCKLING DETTA BEHÖVS: 1 kyckling 1 citron 1 dl yoghurt 1 msk spiskummin TILL POTATISSALLADEN : 8 – 10 kokta potatisar 50 g smör 1/2 blomkålshuvud 1 knippa gräslök 1 knippa rädisor Salt och peppar 2 msk olja 3 msk vitvinsvinäger GÖR PÅ FÖLJANDE SÄTT : Dela kycklingen i bitar. Gör nu i ordning marinaden. Riv skalet av citronen och stöt spiskummin i en mortel. Pressa citronen i en skål och blanda i kummin och yoghurt. Lägg i kycklingbitarna och blanda om ordentligt. Låt detta stå i kylen över natten. Stek kycklingen i ugn och den bör vara ca 200 grader varm. Krydda med salt och peppar. Skär sedan potatisen i klyftor samt dela blomkålen i små buketter. Hacka gräslöken och dela rädisorna. Stek potatis och blomkål på svag värme och i smör, stek i ca 4 – 5 minuter. Smaksätt detta med vinägern, olja salt o peppar. Till sist så vänds rädisor och gräslök i. Servera detta omedelbart så att gönsakerna är krispiga. DESSERT RISKARAMELL MED APRIKOSER INGREDIENSERNA: 1 dl risgrynsgröt 2 dl vatten 1 tsk socker 2 dl mjölk 2 ägg 1 tsk kanel 2 msk strösocker 1 dl strösocker 1 krm saffran 100 g torkade aprikoser 2 dl vatten TILLVERKNINGEN : Börja med att sätta ugnen på ca 175 grader. Blanda samman mjölk, ägg, kanel, 2 msk socker och risgröten i en skål. Smält 1 dl strösocker och lite vatten i en panna. Låt det gärna bli gyllenbrunt. Fördela detta i fyra portionsskålar. Fördela sedan ut grötsmeten i formarna och kör dessa i vattenbad i ugnen till det hela har stannat. Detta tar mellan 25 och 30 minuter. Så kokas aprikoserna i vatten tillsammans med saffran och lite strösocker. Koka i ca 5 minuter. När detta serveras så slås karamellen upp på tallrikar och såsen från det smälta sockret får rinna över det hela. Servera aprikoserna till.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.