Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

1 november 2002

Publicerat torsdag 7 november 2002 kl 11.27
ANSJOVISSUFFLÉ, SESAMSTEKT FLÄSKFILÉ och KESODESSERT.

FÖRRÄTT ANSJOVISSUFFLÉ INGREDIENSERNA: 1 gul lök 1 msk vetemjöl 10 – 12 ansjovisfiléer 3 dl mjölk 4 ägg 1 1/2 msk smör TILLAGNINGEN : Börja med att skala och hacka löken samt fräs den i lite smör. Den får inte ta färg. Hacka även ansjovisen. Häll lite mjölk i en kastrull och rör ut mjölet i detta. Häll sedan i resten av mjölken. Detta får stå och småkoka i ca 4 minuter under omrörning. Ta kastrullen från värmen och tillsätt en äggula i taget under omrörning. Rör även ner lök och ansjovis. Nu är det dags att vispa äggvitorna till hårt skum som sedan försiktigt vändes ner i äggulesmeten. Smörj en hög ugnsfast form och häll ner smeten i denna. Grädda i en 175 grader varm ugn i ca 35 – 40 minuter. När sufflén är klar serveras den direkt med en härlig grönsallad. VARMRÄTT SESAMSTEKT FLÄSKFILÉ DETTA BEHÖVS: 500 g fläskfilé Salt och peppar 2 ägg 2 msk olja 1 dl sesamfrö 2 1/2 dl köttbuljong 1/2 dl rödvin ½ - 1 dl mango chutney Majsenaredning för mörka såser GÖR SÅ HÄR : Börja med att putsa filéerna och skär dem i 3 cm tjocka skivor. Ställ dem på högkant och banka ut dem med handen så de blir platta. Vispa upp äggen i en djuptallrik och krydda köttet. Panera köttet genom att vända först i äggsmeten och sedan i sesamfröna. Stek nu köttet i lite olja ca 2 – 3 minuter på varje sida. Häll vin och buljong i en kastrull och koka upp detta. Häll i mango chutney och red av med majsenaredningen. Låt detta koka någon minut innan det smakas av och ev kryddas på. När detta serveras så gör det med ris och lättfrästa wokgrönsaker. DESSERT KESODESSERT DETTA ÄR BRA ATT HA: 250 g keso 1 dl russin 25 g suckat 2 äggulor 1/2 dl hackad mandel 1 dl grädde 1 1/2 msk socker 1 tsk vaniljsocker SÅ HÄR GÖRS DET: Börja med att passera keson genom en sil eller kör den i en mixer så den blir helt slät. Hacka mandeln och russinen. Vispa grädden och blanda i strösocker samt vaniljsockret. Blanda samman alla ingredienserna men ta grädden sist. Sätt ett melittafilter i sin hållare och häll smeten i detta. Ställ sedan det hela i en bunke och låt det stå och rinna av i kylen under natten. Servera genom att hälla upp keson i mitten på ett serveringsfat och garnera med skuren färsk frukt runt kesotornet, servera.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.