Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

8 november 2002

Publicerat fredag 8 november 2002 kl 11.36
KYCKLING OCH FIKONSALLAD, KRYDDSTARK ABBORRE och PÄRON MED LIME OCH INGEFÄRA.

FÖRRÄTT KYCKLING OCH FIKONSALLAD INGREDIENSERNA: 1 1/2 – 2 kycklingfiléer Olivolja 1 skivad aubergine, 4 halverade fikon 8 – 10 fina rosésalladsblad DRESSINGEN: 3/4 dl pressad citron 2 msk fin honung 2 msk färsk mejram Grovmalen svartpeppar TILLAGNINGEN: Börja med att pensla både aubergine och kyckling med olja och stek sedan dessa. Stek så att kycklingen är riktigt genomstekt och att auberginen fått fin färg. Fördela sedan ut rosésalladsbladen på tallrikar. Skiva kycklingen och lägg dessa skivor på salladsbladen. Fördela ut aubergineskivorna ovanpå kycklingen och toppa med de delade fikonen. Blanda ingredienserna till dressingen i en panna och låt detta sjuda i ett par minuter. När dressingen är genomvarm så slås den över anrättningen. Servera gärna med gott bröd och god ost. VARMRÄTT KRYDDSTARK ABBORRE DETTA ÄR BRA ATT HA: 1 grön chilifrukt 2 vitlöksklyftor 2 tsk malen kummin Vetemjöl 4 stjälkar koriander 2 skivor ingefära 2 tsk chili o vitlökssås Olja till stekning 4 rensade portionsabborrar TILLAGNINGEN: Börja med att i en mixer köra kummin, vitlök, koriander, ingefära samt chili o vitlöksåsen. Kör detta så det blir en jämn puré. Skär djupa skåror i fiskarnas sidor. Ta örtblandningen och gnid in hela fisken med detta. Låt den sedan stå i kyl någon timme så att det hela gonar till sig. Stek sedan fisken i olja, mycket olja, den ska nästan friteras. Gör detta i en panna med höga kanter. Se till att fisken blir ordentligt knaprig och naturligtvis ordentligt genomstekt. När detta serveras så är det väldigt gott med skivad råstekt potatis och en härlig sallad till. DESSERT PÄRON MED LIME OCH INGEFÄRA INGREDIENSERNA: 2 1/2 dl socker 1 l vatten 5 cm strimlad ingefära 3 msk pressad limefrukt Strimlat skal från en lime 4 st fina päron GÖR SÅ HÄR: Börja med att lägga vatten, ingefära, socker, limesaft samt limeskal i en kastrull. Låt detta stå på svag värme under omrörning till sockret har löst sig. Öka värmen en aning och låt det hela småsjuda i ca 5 minuter. Skala och dela päronen och ta bort kärnhuset. Lägg päronhalvorna i en skål och slå på den varma lagen. Detta får stå och kallna. När det är nästan kallt så ställs det in i kylen ett par timmar. Rör om då och då under denna tid. Servera genom att lägga päronhalvor i portionsskålar och slå på av lagen. En skopa glass och rostade kokosflingor smakar utmärkt till.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.