Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

22 november 2002

Publicerat fredag 22 november 2002 kl 09.37
REGNBÅGSTATAR, KASSLER MED GORGONZOLA och MARSIPANMOUSSE MED APELSINSÅS

FÖRRÄTT REGNBÅGSTATAR INGREDIENSERNA: 400 g regnbågslaxfilé 1 1/2 msk hackad kapris 1 1/2 msk hackad ättiksgurka Klyftad citron eller lime Hackad dill Salt o peppar 1 finhackad purjolök TILLAGNINGEN : Se till att fisken är skinn och benfri. Finhacka fisken, den ska väldigt finhackad. Blanda denna färs i en skål tillsammans med lök, kapris, gurka samt salt och peppar. Blanda detta ordentligt. Täck över skålen och ställ in den i kylen. Låt den stå i kylen till det är dags att servera. Vid servering så läggs tataren direkt i mitten på tallrikar. Garnera med hackad dill samt citron eller limeklyftor. Lite extra svartpeppar på toppen är inte dumt. Ett gott grovt bröd är inte heller dumt till detta. KASSLER MED GORGONZOLA DETTA ÄR INGREDIENSERNA: 2 lökar 2 pkt fryst bladspenat 1 msk smör Salt o peppar 500 g kassler 4 tomater 150 g gorgonzolaost TILLAGNINGEN: Halvtina spenaten och grovhacka spenaten. Skala och hacka löken. Fräs både spenat och lök i smör till all vätska har kokats in. Krydda med salt o peppar under stektiden. Smörj en ugnsfast form och fördela ut spenaten i denna. Skiva kasslern i tunna skivor. Lägg ihop två och två skivor samt lägg ost emellan. Lägg dessa dubbla skivor på spenaten. Skiva tomaterna och lägg skivorna på kasslern. Ställ in formen i en 200 grader varm ugn och grädda i ca 15 minuter. När detta serveras så gör det med ris eller pasta av något slag. MARSIPANMOUSSE MED APELSINSÅS INGREDIENSERNA : 100 g marsipan 1 äggula 1 gelantinblad 2 msk socker 1 1/4 dl mjölk 1 1/2 dl grädde 1 msk riven blockchoklad TILL APELSINSÅSEN: 2 apelsiner 1 citron 6 nejlikor En bit kanelstång 1 dl socker 1 dl vatten 2 stjärnanis GÖR SÅ HÄR: Lägg gelantinbladet i kallt vatten. Smula sönder marsipanen, koka upp detta med mjölken. Ta kastrullen på sidan. Krama ur gelantinet och rör ner det i mjölken. Vispa om och låt det hela kallna. Vispa äggulan pösig och rör ner den i mjölken. Vispa grädden och vispa ner den lätt i mjölkblandningen till en slät smet, rör ner chokladen och låt det hela kallna. Riv skalet av en apelsin till garnering. Pressa apelsinen och citronen, koka upp detta med kryddor, vatten och socker. Skiva den återstående apelsinen i tunna skivor. Koka dessa tillsammans med juicen i ca 30 minuter. Servera genom att lägga några apelsinskivor och sås i mitten på tallrikar och en stor matsked av moussen på detta och garnera med apelsinskal.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.